СЕНЗАЦИОННО: Арестуваха истинска Мата Хари! Гешев: Благодарности, министър Каракачанов

7 Dni Bulgaria19.03.2021
Иван Гешев

„За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж“, съобщи по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя представи част от използвани СРС по разследването.

Ръководител е бивш ръководен кадър към служба Военно разузнаване. Завършил е военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва. После става преподавател по дисциплини, свързани с разузнаването. Той е изградил нелегална агентурна мрежа.  Вербувал е лица с достъп до класифицирана информация, държавна тайна.

В групата е участвала и съпругата му, която има българско и руско гражданство.

Тя е била посредник между него и служител на посолството на Русия, като е предавала информация и пари.

Прокуратура пусна запис на разговор. Записани са и нейни посещения в посолството.

„Случаят е без аналог в новата ни история. Мога да кажа на българите, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност – ДАНС и Военно разузнаване. Благодаря на колегите прокурори, следователи, служители на МВР. Работата им продължава и в момента. Обръщам внимание на двама човека за приноса им – военния министър Красимир Каракачанов, също на директора на Служба „Военно разузнаване“ полковник Велко Атанасов“, посочи главният прокурор Иван Гешев. Той каза, че не мразим никоя държава, но сме длъжни да защитим България.

Престъпната група

Първият е ръководен кадър от Министерството на отбраната. Неговите задължения са свързани с планиране и бюджет на ведомството.

Вторият е действал от Военно разузнаване, изготвял е информация по линия на хибридните заплахи.

Третият е действащ служител от Военно разузнаване, няколко пъти е бил изплащан на мисия в контингентите зад граница.

Четвъртият е бивш служител на Военно разузнаване. В това качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Сега е директор на Регистъра на класифицирана информация на Народното събрание.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ