Акад. Петрунов: „АстраЗенека“ не отстъпва по нищо на РНК ваксините

Акад. Богдан Петрунов

Всички данни показаха, че ваксината на „Астра Зенека“ е напълно безопасна и напълно сравнима с РНК ваксините, не им отстъпва по нищо. Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

Той смята, че до края на годината с напредването на броя поставени ваксини в България ще се постигне колективен имунитет.

„Ако достигнем 1,5 – 2 млн. ваксинирани, ние наистина ще сме едно много добро положение и ще видим едно добро от ваксините“, каза акад. Петрунов.

Според академика могат да бъдат постигнати сериозни успехи в лечението на коронавируса с разработването и внедряването на моноклоналните антитела – конкретно за коронавируса.

„Това направление е от повече от 30-40 години и моноклоналните антитела намират приложение в лечение на много заболявания – алергичните, автоимунните, злокачествените заболявания, но сега има много сериозни постижения в лечението на коронавируса“, разказа акад. Петрунов.

Този тип лечение се прилага под формата на инжекция.

„Това са изкуствено създадени антитела, които са насочени точно към тези спайк протеин вируса и към много други елементи на реакцията и я блокират. Това е един съвременен метод, сега го наричат биологично облекчение. Това е бъдещето на лечението в лекарствената терапия“, каза още академикът.

Лечението трябва да бъде насочено към подтискане реакцията на вируса или да блокира мястото, където вирусът навлиза в човешкия организъм, т.е. рецепторът, който ги приема, както е случаят с коронавируса.

По думите на акад. Петрунов се очаква разработваното хапче срещу коронавирус да направи сериозен пробив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ