Бум на строителството в Пловдив! Инвеститори прилапват всяко парче земя!

имот жилище строителство

За да не се превръщат новите комплекси на Пловдив в бетонни гета, всеки инвеститор трябва да включват в проектите си за ново строителство и задължителното озеленяване. Това задължение е вменено на предприемачите в Закона за устройство на територията. То се отнася както за частниците, които изграждат жилищни сгради, така и за общественото и бизнес строителство.

В Пловдив обаче от години изникват големи търговски комплекси, хипермаркети и жилищни блокове, в които условието за задължително озеленяване не е спазено, пише „Марица“. Край сградите обикновено всичко е в асфалт или бетон, а градинките ги няма. Ако зелената част от проекта не е изпълнена в срок от пет години, на собственика би трябвало да се налага санкция в размер от 1000 до 4000 лева. Ако и след това наказание в следващите шест месеца тревата я няма, а в нея не се посадени дървета и храсти, санкцията става още по-жестока – от 3000 до 12 000 лева.

Това обаче изобщо не стряска инвеститорите, защото едно паркомясто в града с размер от 10-12 кв. м се търгува за над 2000 евро. А на спестеното от градинката в съответния комплекс могат да бъдат изградени десетки паркоместа. На всичко отгоре предвидените в ЗУТ глоби обикновено не се налагат, както и тези за просрочено строителство.

Наскоро в Пловдив не се е чуло голям инвеститор да е глобен за това, че е застроил целия парцел до последен милиметър, без да оформи поне едно зелено кътче. Контролът се осъществява от Община Пловдив и районните кметства, които издават строителни разрешения. В същото време озеленяването масово се пренебрегва дори и от собствениците на големите комплекси. В „Оазис“-ите, които се роят като гъби след дъжд, зеленината представлява два-три квадрата с няколко храста. Пред Оазис 3, на ул. „Братя Шкорпил“ в „Южен“ бяха посадени три-четири туи, които много скоро загинаха, защото нямаше кой да ги полива. Подобни примери има в целия Пловдив.

Иначе в общинската наредба черно на бяло е посочено, че при застрояване на урегулираните поземлени имоти се изготвя идеен инвестиционен проект за паркоустройство и благоустройство. И че в петгодишен срок от завършването на строителството общински или районни служители проверяват дали проектираното озеленяване е изпълнено. Но всичко това остава само на хартия с обяснението: „ами да не пречим на бизнеса“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ