Царе сме! Ударихме и гърците на морето им! Как да почивате евтино там, че дори и жена ви водят

къща халкидики

Шеметен бизнес завъртяха българи на Халкидики, като отдават незаконно под наем свои апартаменти. “Те не само ни подбиват пазара, но и не плащат данъци”, жалят се собственици на малки хотелчета, както и такива, които отдават стаи.

Очаква се скоро властта да прати свои агенти в ролята на “тайни клиенти”, които да разбият схемата.

Схемата започна преди няколко години. Находчиви сънародници
се възползваха от
гръцката криза и
ниските цени на
недвижимите имоти
Накупиха си стари жилища, които реновираха и сега отдават под наем, но незаконно. Намират си клиентите в България и ги обявяват за свои роднини, дошли на гости. А почиващите са доволни от по-ниските цени, които собствениците могат да си позволят, защото приходите им не се облагат.

Плащането е на ръка и няма следа за извършено данъчно нарушение, а и не може да се провери. Няма закон, който да използват властите, за да установят дали хората в къщата са роднини, или клиенти, затова
данъчните инспектори
не могат да се намесят

В началото гърците се чудеха, че българите имат големи родове и безкрайно много братовчеди, които им идват на гости през лятото. После разбраха как работи схемата.

В същото време данъчните скъсват от проверки гърците, които упражняват такъв бизнес. Не че и те понякога не се опитват да спечелят някое евро на черно, но при тях отдаването на стаи под наем е с разрешение и фиксирани цени. Задължени са да издават фактури за услугата и плащат данъци. Така техните оферти неизбежно са по-скъпи в сравнение с българските. Описаната схема беше разкрита от Димитрис Хадалис, председател на сдружението на собствениците на стаи под наем в Халкидики. Той разказа публично за нелоялната конкуренция.

Гръцки медии решиха да направят репортажи и да предоставят на властите доказателства за нелоялната конкуренция. Опитите на журналистите обаче удариха на камък. Засегнатите гърци замълчаха и се направиха, че не знаят нищо. На четири очи споделят, че се страхуват от отмъщение.
Твърди се, че
съществува мрежа
за набиране на клиенти и
дори платени посредници,
които предлагат на българските туристи по плажовете по-ниски цени. Схемата действала безотказно.

Появиха се луксозни вили, които работят по същия начин, тъй като по-богати наши сънародници желаят да почиват в лукс. За тях услугата включва и обслужващ персонал от български помощници.

Така в близките до Солун места като Неа Каликратия мрежата се разрасна.
Тузарски къщи с двор
и басейн в близост
до морето има вече
и на третия ръкав
на Халкидики, където пейзажът е с борови гори. Там имотите са много по-скъпи, но приходите са по-високи.
Съседите на тези вили също забелязват, че в българските къщи на първия ръкав на Халкидики, например в Певкохори и Касандра, “гостите” се сменят всяка седмица, но не искат да влизат в конфликт.

Въпреки оплакванията пред медиите няма официална жалба пред властите. “Страхуваме се от отмъщение”, споделят засегнати от конкуренцията и очакват помощ.

След българите по пътя на този “челен опит” тръгнаха сърби и македонци. И понеже нелегалният туристически пазар ощетява преди всичко държавната хазна, властите се готвят да реагират. Те ще пратят агенти под прикритие за нелегалните приходи на гърците.

Така ще пуснат и хора, които да тръгнат по българската следа, категорични са данъчни експерти.

24 ЧАСАЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ