България плаче с голямата Мария Гроздева

Мария Гроздева

30 юли 2021 г., Токио. Най-титулуваният български спортист на олимпийски игри – Мария Гроздева, слезе от сцената.
Отвори куфарчето с оръжието си за последно състезание. А после го затвори за последно.

Това е краят на впечатляващата кариера. На седмото участие на олимпийски игри. След пет олимпийски медала. След две олимпийски титли. След толкова уцелени десетки на най-големи състезания и толкова отстреляно злато, за което биха завидели и най-умелите златотърсачи.

След 90 завоювани отличия на големи международни състезания – олимпийски игри, световни и европейски първенства и световни купи. Българската легенда е на второ място в историята на световната спортна стрелба по най-много спечелени отличия в споменатите най-важни турнири.

Златната Мария Гроздева си взе сбогом със спорта. Епилогът бе на нейното си място – на олимпийски игри.

На нейната си златна дистанция – 25 м, на която и пистолетите й станаха златни на игрите в Сидни 2000 и Атина 2004.

49-годишната легенда на българския спорт прекрати кариерата си след впечатляващите 38 години отдаденост. Първата й тренировка е през 1983 г. Четвъртокласничката отива да гледа тренировката на брат си по стрелба с пушка. Треньорът предлага да пробва. След това се появява и треньорът по стрелба с пистолет. Ново предложение. Пистолетът гръмва. Как един треньор решава, че от едно дете “може да излезе нещо”, не е ясно. Но след онзи миг останалото е история. Разказвана по целия свят.

На същия този 30 юли 2021 г. сребърната медалистка на 10 м въздушен пистолет Антоанета Костадинова бе на един точен изстрел от медал и на 25 м пневматичен пистолет. Завърши на 4-о място.

35-годишната Антоанета доказа, че за българската спортна стрелба ще продължава да се говори.

Призна го и прекратяващата кариерата си Гроздева, която не спира да подкрепя наследничката си. “Много съм щастлива, че българската традиция на олимпийски игри продължава и не свършва с мен. Надявам се да има още и още много щастливи мигове, тази традиция да се задържи, защото стрелбата е имала големи шампиони, има ги в момента, дано да продължи да ги има и занапред”, заяви Мария Гроздева пред “24 часа”.

Гроздева бе сред първите, които отидоха да поздравят Антоанета. Мария стискаше палци от трибуните. Желаеше нов медал за Костадинова, сякаш и тя участваше във финала. А след него откри Антоанета в микс зоната, прегърна я силно, похвали я за участието на втори финал и за влизането в него с първо място и изключителния резултат от 590 т. в квалификациите. На трибуните Гроздева съжаляваше много, че настоящите правила не позволяват на Антоанета да запази сериозната си преднина от квалификациите, че в актуалния вариант на финалите има и опит за вкарване на атракция и драма заради зрителите за сметка на справедливостта. Като зрител се ядосваше и съжаляваше. Когато прегръщаше Антоанета, й каза само да бъде горда от постигнатото и на двете дисциплини в Токио. Искаше да покаже респект. Така се предава щафетата. Така го правят големите.

Българска церемония в Токио за почит към легендата
На олимпийското съоръжение за спортна стрелба в Асака бе организирана и специална церемония. Чисто българска. За благодарност към Мария Гроздева.

„Благодаря на Мария за това, което е дала на българския спорт и на олимпийското движение. Тя остава в историята като една от най-великите, като посланик на България и пример за младите“, каза генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ