ВОЙНАТА ЕСКАЛИРА: Синът на спонсора на Румен Радев обикаля медиите и плюе по Слави

7 Dni Bulgaria06.08.2021
2

Олигархичното чедо Слави Василев очевидно е натоварено с нова задача от татко ченге. Както е известно Василев-старши е пръв спонсор на Румен Радев, а двама дори често могат да бъдат видяни на митинги под руското знаме.

Та малкият Василев, титулуван за социолог, вече обикаля медиите и плюе по предложения кабинет от партията на Слави Трифонов. Нещо повече, зове протестърите да подкрепят оставането на власт на кабинета на Радев, защото служебните министри заслужавали!?

Очевидно е, че войната между баджанаците Слави Трифонов и Румен Радев навлиза в нова фаза и ще става все по-жестока, щом пенсионираният пилот извади такива нежни остриета да бодат Учиндолеца. Припомняме, че в последните 48 часа срещу Трифонов се изказаха служебният премиер и съветникът на Радев – Александър Маринов.

Ето и мнението на Василев за „24 часа“:

Ако преди бях по-оптимистично настроен, от десетина дни оптимизмът ми залязва. И трябва да призная, че нито кандидатът за министър-председател на “Има такъв народ“, нито неговият проект за кабинет блестят. Развитието в последните 10 дни говори, че шансовете този кабинет да бъде гласуван от 46-ото НС намаляват. По последните политически декларации виждам, че “Демократична България” прави стъпка назад, а БСП – стъпка напред. Факт е обаче, че общественото одобрение за проекта на ИТН намалява. И основната причина е в политическото поведение на неговата партия, която продължава да се държи арогантно с евентуалните си коалиционни партньори. Исканите споразумения от “Демократична България” и г-н Христо Иванов не са основната причина шансовете на този кабинет да стане редовен да намаляват.

Случиха се всъщност две неща. Едното е откритият конфликт със служебния кабинет, в който ръководството на ИТН влезе – това отне от аурата на ИТН като носител на промяната. Защото президентът Радев е основна политическа фигура, която не само запали искрата на политическата промяна в България, но той все още е основен стожер на това течение. Затова смятам, че поведението на ИТН е непремерено и би могло да им коства изключително много.

Ръководството на ИТН би трябвало да е разбрало що е то парламентаризъм и начинът на поведение, за да бъде гласуван този кабинет, може да не им харесва, но те очевидно трябва да бъдат по-диалогични с останалите политически формации, които преследват една и съща цел – премахването на модела “Борисов”, съдебна реформа и още няколко политики, които обединяват т.нар промяна.

Действията на ИТН в последните десетина дни не говорят добре.

Сега все още не бих могъл да прогнозирам дали служебният кабинет, или проектът на ИТН за кабинет или пък трети кабинет ще управлява България, защото до края на седмицата са ключовите дни.

Ако кабинетът на ИТН не мине, смятам, че третият мандат, на който и да е даден той ( дали на БСП, или на ДБ) не бива да го изключваме. Защото там има резерв за съставяне на правителство с много широк коалиционен консенсус около партиите на промяната и “Има такъв народ”.

И независимо от поведението на ИТН, все още продължавам да смятам, че кабинет в това НС ще се състави и той ще е кабинет на промяната. Защото друг кабинет няма как да бъде съставен, Борисов няма как да се върне. Въпросът е дали това ще е кабинетът на Пламен Николов, който, по всичко личи, не носи белезите на категорична промяна и самият кандидат за министър-председател не говори много убедително в последните дни, откакто стана известен.

Ако не бъде гласуван, все още има шанс да се състави правителство около служебния кабинет с широка парламентарна подкрепа. Смятам, че партиите на промяната биха предпочели този вариант, отколкото да отидат на нови избори.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ