БСП взема третия мандат

Корнелия Нинова

БСП взема третия, последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Това е решението на президентът Румен Радев, който има срок до утре да покани избраната от него парламентарна формация и да го връчи.

Той чака БСП в 9,30 ч в петък, за да й връчи мандата.

4 формации останаха в 46-ия парламент, които теоретично да получат третия мандат, след като първите два – на „Има такъв народ“ и на ГЕРБ-СДС, не бяха реализирани. Според конституцията президентът сам избира парламентарната група. Предварително бе ясно, че това няма да е ДПС поради отказа на останалите партии за разговори и подкрепа

Най-силно в шансовете си вярваше най-малката – 13-членната “Изправи се БГ! Ние идваме!” начело с Мая Манолова, като дори парламентарната шефка Ива Митева я назова като тази, която трябва да вземе папката от Радев. Нека всеки да си гледа правомощията, реагира остро към Митева зам.-председателят на Народното събрание от БСП и член на партийното ръководство Кристиан Вигенин.

Важно е не само кой ще получи третия мандат, а и как ще бъде извървян пътят към последния шанс държавата да си вземе глътка въздух през зимата с редовен кабинет, написа той в социалните мрежи.

ДБ също даваха знаци, че са единствено за варианта ИБГНИ да получи папката и първоначално обявиха, че десните им избиратели не могат да приемат разговори за мандат с носител БСП. В последните дни обаче смекчиха тона. Говори се за срещи между Христо Иванов и Корнелия Нинова, на които е станало ясно, че въпреки отказа си публично да коментира очакванията, соцлидерката е убедена, че не е редно най-малката група да бъде натоварена с тази мисия.

5 години не сме се бъркали на президента Радев какви решения да взема, няма да си позволим и сега, коментира по-рано през седмицата Нинова.

Със своите 36 депутати социалистите са третата парламентарна партия и досега българската политическа традиция повелява тя да получи мандата. Именно това гласи и краткото съобщение от прессекретариата на президент, разпратено до медиите в 15 ч днес – че Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група.

Така президентът постъпи и при завъртането на рулетката в просъществувалото рекордно кратко 45-о НС.

Още повече, че президентът бе избран преди 5 години именно като кандидат на социалистите. Жестът, който той дължи на БСП, както и прекаленият ентусиазъм на Манолова и неочакваната й оферта към ИТН те да дадат премиер и министри, окончателно е натежала в полза на решението не тя да бъде натоварена с последния шанс да опита правителство, коментират запознати.

В крайна сметка хората на Слави вече държаха мандата в ръцете си и го провалиха, няма политическа логика финалният опит да повтори първия, така както предлага Манолова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ