Каква поредна драма за Мая Манолова! ДПС издига нейния Орешарски за президент

7 Dni Bulgaria24.09.2021
44

Пламен Орешарски ще е най-вероятният кандидат за президент на ДПС на предстоящите избори на 14 ноември. Днес ДПС се регистрира в ЦИК, след като в 11 ч. председателят на партията Мустафа Карадайъ пристигна за регистрация, която му отне 20 минути.

„Подадохме документи и за двата вида избори – за президент и за избор на народни представители“, каза Карадайъ. Той обаче не издаде име относно номинацията за президент, нито дали кандидатурата ще бъде партийна.
„Днес ДПС ще има онлайн заседание и ще приеме номинации. В зависимост от номинациите ще вземем решение и ще регистрираме кандидатите за народни представители и кандидатите ни за президент и вицепрезидент, ако има такива“, каза Мустафа Карадайъ.

Според мълвата, която обхожда партийните структури на ДПС, кандидатът за президент ще бъде Пламен Орешарски. Било е спрягано и името на Йордан Цонев като възможен вариант. Издигането му обаче е малко вероятно, като се има предвид, че Цонев ще е водач на поне две от листите на ДПС за парламентарните избори.

Желанието на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е партията да има свой кандидат за президент. По всяка вероятност ДПС ще се спре на Пламен Орешарски. Очакванията в партията са той да постигне приличен изборен резултат заради провеждането на избори „2 в 1“, което ще изкара пред урните почти целия електорат на ДПС.

На миналите президентски избори ДПС също обяви подкрепа за Пламен Орешарски, който обаче бе издигнат от Иициативен комитет. Тогава лидерът на партията Мустафа Карадайъ обясни, че Орешарски покрива изцяло профила на държавен глава според критериите на ДПС. „Досегашните президенти, издигани от партии, дублират партийните си централи в президентската институция, а времето днес изисква надпартиен кандидат“, мотирива решението на ДПС Карадайъ.

Икономистът Пламен Орешарски се сдоби с репутационно политическо петно по време на злополучния си премиерски мандат в периода 2013 -2014 г. Неговото експертно правителство, съставено през пролетта на 2013 г. бе подкрепено от БСП и ДПС, но веднага след избора му стартираха улични протести. На 23 юли 2014 г. Орешарски подаде оставката си като министър-председател.

Издегането на Орешарски ще е лична драма за Мая Манолова. Навремето кюстендилската палавница обикаляше селските събори с гиздаво потниче „Шанс за Орешарски“. Интересно дали сега ще му даде още един такъв!?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ