От последните минути! Борисов се сопна на НИМХ и БАН: Давам ви срок до другата сряда да се разберете…

бойко борисов

До 22 август Националният институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките трябва да намерят решение на проблемите помежду си, заради които синоптиците излязоха на протести и заплашиха, че ще спрат да изготвят прогнози. Това стана ясно след срещата на представители на двете структури в Министерския съвет.

Ако не бъде намерено решение до сряда? „Тогава ще търсим вариант как да подпомогнем дейността на НИМХ, така че да не спре дейността му”, обясни пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев. От думите му стана ясно, че при провал на преговорите решението ще бъде посочено лично от премиера.

„Това, което имаме като ситуация, е категорично искане на НИМХ да излезе извън БАН, което БАН не подкрепя. Причините за искането са както финансови, така и лично отношение.  Това е въпрос, който трябва да бъде обсъден от БАН, но ние не можем да останем безучастни, защото НИМХ обслужва седем или осем сектора”, посочи Вълчев.

По думите му ще се търси вариант за по-голяма самостоятелност на НИМХ, но без това да води до обвинения, че се разрушава структурата на БАН.

Синоптиците не са доволни от сега предложения вариант, но все пак ще преговарят с академията. Те твърдят, че заради лошото разпределение на парите в БАН почти нищо от отпуснатите от правителството 15 млн. лв. не е стигнало до тях.

Още 20 млн. лв. за наука

„Следващата сряда по време на заседанието на Министерски съвет ще гласуваме близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания. 18 млн. лв. от тях ще са за национални научни програми в различни сектори – в областта на медицината, на растениевъдството, на животновъдството, за подобряване качеството на въздуха и др.”, обяви просветният министър.

Той посочи, че целта на финансирането е научната дейност да се обвърже с потребностите на различните сектори. Целта е различните институти в даден сектор да се обединяват, за да кандидатстват.

Министърът уточни, че с около 1,5 млн. лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите за тази година: „Целта е да насочим повече средства към научните организациите и училищата, където има повече научна дейност. И по този начин да задържим повече млади хора в научната работа“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ