Проф. Витанов бие тревога: До 10 дни ще има по 9000 заразени и трябва да има локдаун! Радев и Кацаров обаче ще се ослушват предизборно

Проф. Николай Витанов

Сега 10 души заразяват други 14. До 10 дни ще има по 9000 нови заразени, а смъртността ще стигне 205. Това изчисление направи математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов  в ефира на Нова телевизия.

Той предупреди, че това трябва доведе до локдаун, но това едва ли ще стане по политически причини. Така потвърди тезата, че се прави всичко възможно да се добута до изборите, за да спечели Румен Радев втори президентски мандат. Здравният министър Стойчо Кацаров е негова маша и зад нефелните му закъснели мерки всъщност прозират тънките сметки на държавния глава.

Доц. Любомира Николаева – Гломб пък поясни, че антителовият отговор на ковид и варианта му Делта избледнява силно след времето на преболедуване. Това е аргумент само за лекарите, които непрекъснато си „гъделичкат“ имунитета. Затова няма смисъл от масово антигенно тестване.

След изчезването на имунитета хората с високи антитела се връщат в общия кош, поясни Витанов.

Има два варианта за след пика: Може да изкараме спокойна Коледа, но има опасност мерките да бъдат пробити и да се стигне до английския вариант с постоянно високо плато, което ще е проблем за здравната система.

„Математически по-добрият вариант е пълният локдаун, но политически е по-добре зеленият сертификат. След време ваксинирането отново ще спадне, когато се достигне 1 800 000“, обясни Витанов.

„Антителата работят сериозно на популационно ниво, но само когато големи групи хора се ваксинират“, каза още доц. Гломб.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ