Потресаващ край на епохата на Златните момичета на България – контузия ги извади от световното

payimage-504574

Олимпийските шампионки от ансамбъла – Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, няма да участват на световното първенство по художествена гимнастика, което започва утре в японския град Китакюшу. Причината е сериозна контузия на Лаура Траатс.

Вчера ансамбълът ни е провел две тренировки и след втората Лаура Траатс получава много силна и остра болка. Веднага е проведена консултация с лекаря на отбора д-р Добрев, който е преценил, че травмата на Лаура е сериозна и участието на отбора е невъзможно.

„Всички момичета съжаляват ужасно, щабът също, но здравето е над всичко и това е единственото правилно решение в този момент“, обясниха на официалната фейсбук страница на Българската федерация по художествена гимнастика.

Световното първенство щеше да е и последното състезание на българския ансамбъл като отбор. Момичетата на Весела Димитрова бяха изключително добре подготвени и устремени към световната титла – единствената, която им липсва.

На 22 октомври (петък) първите в историята на България олимпийски шампионки по художествена гимнастика излязоха за последен път като отбор от тренировъчната зала „Раковски“, където тренираха неуморно през последните години. И поеха към финалния си старт – световното в Япония. „Малко е стряскащо, че вече няма да идваме в залата, да сме по цял ден тук, да тренираме. Благодаря много на нашите треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска, защото без тях нищо от това, което постигнахме, нямаше да е възможно. Учеха ни и ни подготвяха за космонавти и тази подготовка ни направи много силни, благодарение на което успяхме да се справим на олимпийските игри“, заяви тогава капитанът на отбора Симона Дянкова.

А момичетата наистина показваха резултати като от Космоса на художествената гимнастика.

На 17 октомври в Марбея българският ансамбъл не просто завоюва поредните си три златни медала от международно състезание – в многобоя и на двата финала, но родните диаманти подобриха значително и своята рекордна оценка – за съчетанието с 5 топки получиха 51,600 – най-високата оценка, присъждана някога в художествената гимнастика.

Именно на 17 октомври на Гран при в Марбея обаче се оказа и последното изобщо състезание в кариерата на връхлетялите в историята диамантени момичета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ