Кацаров е идиот: При мен хората мрат по-малко, отколкото при Бойко Борисов

7 Dni Bulgaria07.11.2021
payimage-507201

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров бе в сутрешния блок на БНТ. Още с началото водещият Георги Любенов му припомни неговите думи, че „няма да сме в тежка ковид ситуация по време на изборите“ и че не е познал.

Кацаров обаче го изненада с отговора си. „Напротив, познах!“.

Той обясни твърдението си с това, че от понеделник ще се върнат учениците в клас при безопасна среда.

„Ролята на Министерството на здравеопазването е да определи правилата и условията децата да учат присъствено без да създават риск. Не се притеснявам, че има страхове, те са здравословни“, обясни Кацаров.

„Не ми е най-неприятният въпрос кога ще има локдаун. Мерките, които приложихме за сертификат, за ваксинация, работят и това се виждат. Не само намаля броят на заболелите, но и хората спазват мерките, защото разбират важността и сериозността, го правят. Те го правят не заради контрола, а защото разбират, че няма друг начин. Освен това за последната седмица поставените ваксини са повече, отколкото за цялото лято. Това не е по принуда, мисля, че хората разбраха, че това е правилно“, твърди Кацаров.

„Всеки ден чувате критики, да сте чули алтернативи. Коя е другата мярка, която предлагат? Зеленият сертификат не ограничава, той ви дава свобода – да излезете, да идете на театър, да идете на стадион. Ако го нямаше, при тези стойности на пандемията, щяхме да сме в локдаун“, заяви той.

„Искам да отправя благодарност на нашите медици. Оставете кой какво казва, тук-там всеки казва нещо от лекарите, някои казват и да не се ваксинираме. Това е най-тежката вълна, това е най-продължителната епидемична вълна, вече сме 3-ти месец, тя е най-тежката от всички, в същото време смъртността е по-ниска от предишните вълни“, изненада Кацаров и обясни в най-високите стойности преди седмици – броят на починалите, спрямо на новозаразените, изчислява се в проценти бе 5,5%, в момента е 3, 5%. При предишните вълни този показател е достигал 10%“, каза той, хвалейки се, че при него процентно хората умират по-малко, отколокот в кабинета „Борисов“.

По думите му в същото време броят на хоспитализираните хора е с 25% по-малко и това се дължи на факта, че доболничната помощ работи.

„Вижте спешната помощ, да виждате някъде хаос, да виждате някъде закъснение, навсякъде се обслужват адресите“, каза Кацаров.

Когато водещият го контрира, че има много репортажи с линейки, които обикалят по болници в търсене на легло за пациентите, служебният здравен министър шокира: „Какво ме питате, аз не мога да разбера какво ме питате. Аз казах, че умират хора. Това, което си мислехме миналата година, че ковид е едно грипче, виждаме, че това е едно много по-тежко заболяване. Вярвам на числата, числата не лъжат. Не може да кажете, че системата не работи – има лекарства, има кислород“, посочи той.

По повод предстоящите избори и дали би била по-различна ситуацията, ако те не бяха в неделя, Кацаров заяви, че това е без значение.

„Нямаше да са други мерките, ако изборите не бяха другата седмица, други щяха да са критиките, партиите са на лов за антиваксърите. Но тези, които са на лов за тях, грешат. Нашият народ не е антиваксърски. Днес ще регистрираме 3 млн. дози от началото на кампанията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ