Режимът „Радев“ се изравни с Жан Виденов: 106 000 българи са уволнени САМО за 4 месеца!

7 Dni Bulgaria24.11.2021
payimage-511291

160 хиляди българи без работа от юли, показват данни на НСИ. 106 хиляди души у нас са уволнени от началото на месец юли до ноември. Такова нещо не е било у нас от времето на Жан Виденов!

Експерти виждат причина за това в промяна на мярката за подкрепа на заетостта „60/40“ от служебния кабинет. Така силно е ограничен кръгът от фирми, които могат да се възползват от нея. Веднага сред промяната броят на уволнените нараства.

Като втора причина за съкращенията се изтъква въвеждането на зеления сертификат за достъп до редица обществени места, след което оборотите на много фирми са намалели и уволненията се увеличават.

Новите безработни в бюрата по труда след въвеждането на зеления сертификат досега са над 23 хил. души.  Според данните на НСИ сериозни проблеми на пазара на труда има в Пловдив и Бургас. След промените в мярка „60/40“ от началото на юли в Пловдив са уволнени 8835 души, а са назначени само 5506. Ситуацията в Бургас е сходна, като съкратените за периода там са 7121, а назначените са 3842. На трето място по загуба на работни места е Благоевград.

Само в две области назначените от юли насам са повече от уволнените. Това са Габрово, където работните места на нараснали с 99, и Перник, където назначените са с петима повече от уволнените.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ