Румен Радев шокиращо в атака: Премиер в сянка ще е Бойко Рашков!

56

При слаб премиер и слаб председател на парламента, фигурата, която ще изпълнява ролята на министър-председател в сянка, ще бъде вътрешният министър.

Това коментираха пред “Труд” близки до преговорите между четирите парламентарни формации и единогласието при Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер от “Продължаваме промяната”, във връзка с лансираното име на Бойко Рашков за поста.

Политици от различни парламентарни партии отбелязаха още, че крехката възраст на новия парламентарен шеф Никола Минчев, както и неопитността на Петков в изпълнителната власт, на практика отваряли широко вратата за задкулисни договорки, но и атаки към неудобни министри, шефове на агенции, зам.-министри, областни управители и други партийни назначения от бъдещото коалиционно управление.

И всичко това под опеката на Румен Радев!

Опасенията на народни представители са, че парламентът ще се превърне в придатък на президентската власт, а министерствата ще работят само при позвъняване от “Дондуков” 2. В същото време пред “Труд” наблюдатели запитаха риторично, може ли партия като ПП, която е създадена едва ли не зад завесите на “Дондуков” 2 и депутати без ден парламентарен опит, да противостоят на държавния глава.

Евентуалното оставане на Рашков на върха на МВР бе разтълкувано от политици и висши служители на МВР като своеобразна бухалка за останалите три партии от бъдещата управленска коалиция, тъй като с акциите си точно силовото министерство може да “респектира” коалиционните партньори, ако се еманципират прекалено много от министър-председателя и президента.

Всички проверки, които инициира Рашков като редовен министър на МВР, ще показват точно настроенията на “Дондуков” 2 спрямо представителите на изпълнителната власт, обясниха депутати с многогодишен парламентарен опит.

Фактът, че служебният шеф на вътрешните работи ще е от квотата на ПП, още веднъж доказа по неоспорим начин, че на “Позитано” 20 не желаят да припознават Рашков от своята квота. Рашков е сочен категорично за човек на Румен Радев, а от БСП вече нееднократно дадоха да се разбере, че не желаят служебни министри на президента да влизат в управлението. А Корнелия Нинова вече обяви в интервю пред БСТВ в седмицата преди балотажа за президент, че единственият министър, който социалистите са изпратили в правителствата на държавния глава, е Янаки Стоилов. Това изказване се възприе като абсолютно разграничаване на Столетницата от Рашков.

В същото време от ДБ в неделя отбелязаха, че Рашков е добър министър на силовото ведомство, но не дадоха добра оценка за сегашния главен секретар на МВР Петър Тодоров. “След като ПП са предложили Бойко Рашков, трябва да работим заедно. Хората не са ни изпратили да се обичаме. Изваждането на името на Бойко Рашков може да е тестване”, каза зам.-председателят на парламента ген. Атанас Атанасов (ДБ).

Фигурата на МВР-министъра трябва да е политическо лице, а не следовател, отбелязаха обаче ключови силови фигури от БСП.

От ИТН пък лаконично припомниха факта, че служебният вътрешен министър бе засечен на почерпка в столичен ресторант през работно време миналата седмица от репортери на няколко медии. Тогава Рашков не отговори на въпросите какво е правел в заведението и си тръгна бързо пред включените камери и микрофони.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ