„24 часа“ гърми: Румен Радев прави нов проект, Мая го гради! Манолова: Има нужда от такова нещо

7 Dni Bulgaria24.01.2022
payimage-509437

Подготвя се създаването на широка лява платформа, която да обедини много неправителствени и граждански организации, университетски преподаватели и известни личности, гравитиращи около Румен Радев, научи “24 часа”.

За лице на платформата се спряга бившият вицепремиер по еврофондовете в служебните кабинети на президента Атанас Пеканов. Преди дни в сайта “Епицентър” се появи информация обаче, че той ще е начело на дясноцентристка партия в противовес на “Продължаваме промяната”.

“Нека да не се занимаваме с жълтини и спекулации, а да се опитваме да говорим за проблемите пред нас, пред страната ни”, лаконичен бе във фейсбук тогава бившият вицепремиер, анализирайки академично важен според него проблем – инфлацията. Близки до Пеканов смятат, че той имал други перспективи. Вицепремиерът не успя да остави забележителна следа, след като планът за възстановяване отново не стигна до Брюксел.

Новата платформа ще е по-скоро лява, но ще заеме място и в центъра. За друго от знаковите лица в нея например се спряга синдикалистката Ваня Григорова, която е председател на сдружение “Солидарна България”.

Политическите интриги търсят упорито разрив между Румен Радев и Кирил Петков, за да обяснят появата на новия проект. който щял да бъде обявен през март, след като бъде приет бюджетът на държавата за тази година. Така ще има време да набере популярност преди есента, за когато се прогнозира, че е възможно да има предсрочни избори. А дори и правителството да се задържи на власт, проектът щял да се яви като играч на местните избори догодина.

Същевременно друг проект, на който от “Дондуков” 2 нескрито симпатизираха – гражданска платформа “Изправи се. БГ” на Мая Манолова, се готви да се превърне в партия. Според запознати бившата депутатка вече гради структури из страната, а целта била бъдещата ѝ формация да се превърне в мандатоносител на платформата на президента на бъдещи избори.

Потърсена от “24 часа”, Манолова не вдигна телефона си. Преди дни обаче тя отговори на въпрос дали прави проект с Пеканов.

“В момента имаме друг дневен ред и се опитваме максимално да бъдем полезни на хората да преживеят тежката криза. Ако ме питате дали има нужда от нов социален проект, който да подкрепя хората, които са най-уязвими – да, има нужда от такъв проект. Дали и кога ще се появи той и кой ще го прави – не мога да кажа. Когато имам какво да кажа, ще го направя, в момента нямам”, коментира Манолова в петък пред журналисти. Тя разказа, че предстоят разговори в платформата “Изправи се. БГ” за това как продължават напред и когато имат решение, ще го обявят.

Не е ясно дали тези два проекта ще привлекат социалисти, недоволни, че конгресът на БСП в събота отказа да констатира оставката на лидерката Корнелия Нинова, или предстои създаването на друг ляв проект. Има нужда от такъв, каза екслидерът Михаил Миков, който вчера напусна БСП. Не е ясно дали хода му ще последват и други от вътрешната опозиция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ