Виолета Иванова от ИССИ към КНСБ -2066 лева са били необходими за издръжката на семейство с дете в края на 2021-ва

пламен димитров

2066 лева е бил необходимият нетен месечен доход за семейство от двама възрастни и дете до 14 години през последното тримесечие на миналата година, съответно за един работещ възрастен той е 1148 лева. Това отчете на онлайн пресконференция заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ Виолета Иванова.

По думите ѝ нарастването от началото на годината е било със 181 лв.

„Не виждаме намерение на правителството чрез внесения бюджет да компенсира дохода, който вече е загубен. Минималната работна заплата загуби своята покупателна способност през миналата година, но и от 1 април няма да може да си я върне, особено имайки предвид новата прогноза за инфлация от 7.5 на сто, а не заложената в бюджета – 5.6 на сто“, коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов.

Той отбеляза, че съществува и неясният фактор – ще има ли военни действия в Украйна и как това ще се отрази на цените на газа.

Според председателя на КНСБ Пламен Димитров представените числа от изследването „Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка, декември 2021“ показват не само, че минималната работна заплата у нас губи стойност на фона на поскъпването на основни продукти и услуги, но тя остава остава и най-ниската в Европа. Според него през тази година тя трябва да стигне 760 лева, или 50% от средната работна заплата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ