Проф. Боян Дуранкев критичен: Бюджет 2022 ще бъде къс и проблемен

дуранкев

Бюджет 2022 ще бъде къс и проблемен. Той не е годишен, а 9-месечен. Това каза за БНР икономистът проф. Боян Дуранкев за параметрите на бюджета, който вече е внесен за разглеждане в Народното събрание.

„Бюджетът ще влезе от април, а три месеца по-късно ще има актуализация. Очевидно е, че има проблем със съставянето на бюджета. Бюджет 2022 може да се каже, че е и социален, и разхитителен, защото едното не противоречи на другото.

Проблемите в бюджета са няколко. Каруцата на предизборните обещания от всичките участници в новото правителство беше претоварена. Второ – имаме все още една бушуваща пандемия и не ѝ се вижда краят. Третото нещо, което може да обърне този бюджет, е някой „черен лебед“, който може да се появи – както се вижда напрежението между Русия и Украйна“, допълни още проф. Дуранкев.

„Висок растеж е над 6%, а заложеният ръст в бюджета е 4,8%, което показва, че това е умерен растеж. Да постигнеш такъв растеж с толкова инвестиции означава, че не са много ефективни, нищо че имаме ново министерство на иновациите. Ако сега не се крадат, тогава растежът може да отиде към 7-8%. Интересно какво стана с 10-те милиарда, които са откраднати? Не съм фен на ГЕРБ или на някое от предишните правителства, но е много интересно какво става с тия корупционни над 10 млрд. лева, които се крадат всяка година. Инфлацията вече е „изяла“ тези 710 лева, колкото ще стане от 1 април минималната работна заплата“, каза Боян Дуранкев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ