НИМХ в протестна готовност, оставаме без прогноза за времето

b2df849c49e1841cce01dad9b4ec9104

Националния институт по метеорология и хидрология е в протестна готовност. Това става ясно от сайта на НИМХ, на който е публикувана обява за протеста и не е достъпна никаква друга оперативна информация – дори и актуална прогноза за времето.

Причината за протеста е намерението на управляващите да преместят НИМХ под шапката на министерството на околната среда и водите. През 2018 г. НИМХ излезе от шапката на БАН и премина към МОН.

На 24 януари ръководството на НИМХ публикува остро открито писмо до премиера Кирил Петков.

В писмото учените питат защо правителството прехвърля НИМХ от Министерството на образованието и науката към това на околната среда и водите, без да уведоми работещите в института и да потърси тяхното мнение.

В писмо от началото на януари, подписано от 97% от работещите в НИМХ, учените се противопоставят категорично на преместването на института.

Те изтъкват, че отчетите на дейността за последните три години, откакто НИМХ е преминал от БАН към МОН, показват рязко подобряване на всички дейности в института.

„Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация със 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега“, питат от института.

От ръководството допълват и че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност се отнема възможността на института за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и да получават средства по тях.

„Има няколко причини да е проблем НИМХ да премине от МОН към МОСВ. Първо, няма никакви аргументи защо това трябва да бъде направено. Фактът, че това се подготвя в пълна тайна показва, че нещата не са чисти,“ обясни на 25 януари пред бТВ директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

„Проблемите, ако това се случи, са два. НИМХ е националната научна организация в тази област. Съответното тя има начин на управление и действие. Съвсем нормално е научна организация да бъде към МОН, а не към друго“, смята той.

„Второ, ние вече имаме опит и такъв експеримент е правен с института, когато е прехвърлен към Министерството на земеделието. След 10 г. започва да се занимава само с агропрогнози и неглижира всички други дейности. И държавата, за да спаси положението, го връща в МС, за да е равно отдалечен от всички структури, които той обслужва“, разказа още директорът на института.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ