Извънредно: Двама българи в капана на горящия ферибот, има експлозии на борда

pojar1

278 от 290 пътници в запалилия се ферибот в Йонийско море са идентифицирани. Двама българи са в капан на кораба. Все още има експлозии на борда му, предава кореспондентът на „Труд“ в Атина Бойка Атанасова.

Информацията за 10 изчезнали гръцки граждани от пожара, който избухна на ферибота „Euroferry Olympia“ тази сутрин, докато плаваше край Корфу, буди тревога. Както стана, известно двама българи са заклещени в горящия кораб, но са в контакт с екипажа и получават инструкции как да се изкачат на палубата, откъдето да бъдат спасени с хеликоптер Супер Пума.

Броят на изчезнали идва от първото към момента грубо преброяване, извършено на спасителните лодки. Общо 290 души (239 пътници и 51 екипаж) са били на ферибота Grimaldi Group, който отплава от Игуменица за Бриндизи. Сред тях 22-ма гърци (15 пътници и 7 членове на екипажа), а останалите чужденци.

„Твърде рано е да се прави изявление. Опитваме се да съпоставим информацията и да сравним колко са били декларирани в списъка на пътниците с тези, които са спасени. Чакаме преброяването и идентифицирането на пристанището на Корфу“, се казва в съобщение на компанията Grimaldi, собственик на ферибота.

Пасажери изразиха опасения, в ефир на гръцки телевизии, че не всички пътници може да са избягали, тъй като е възможно някои шофьори да са спали в камионите си в гаражите.

В спасителната операция се включи и хеликоптер Sikorsky S70.

Според свидетели пожарът е избухнал малко след отпътуването на кораба от пристанището в Игуменица в ранните часове тази сутрин, край Ерейкуза. В 4.30 сутринта на кораба се задейства аларма и веднага започва процесът на евакуация. Пътниците напуснаха кораба със спасителни лодки. По последна информация има трима ранени. За щастие времето беше много хубаво и спасителната операция премина безпроблемно.

Пожарът е тръгнал от гаража, вероятно от хладилен камион.

„Пламъците започнаха да излизат от външните палуби, след като напуснахме кораба. Тогава чухме експлозии от гумите на камионите“, разказа свидетел.

„Ако екипажът не беше реагирал незабавно, не знам какво щеше да се случи, може би огънят щеше да ни изпепели“, каза той.

Общо 37 български шофьори на пловдивска фирма са били на борда на ферибота. В момента тече спасителна акция на гръцката полиция и пожарна с цел спасяване на двамата.

„Казаха, че тръгват лодки с хора, които да режат кораба, за да ги извадят двамата шофьори. Единият е наш, другият е турски шофьор”, заяви пред NOVA Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма.

33 камиона на транспортната фирма са изгорели, а щетите са на груба стойност между 5 и 10 милиона евро.

От МВнР съобщиха, че нямат данни за пострадали български граждани при пожара. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост.

В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ