Позор! Гласят Румен Гечев за шеф на съвета, който следи как се харчат парите на държавата

Румен Гечев

Той бе създаден през 2015 г., има петима членове, които се избират от парламента, а първите вече са с изтекъл мандат

Заплатите им са като на депутати – вземат по три средни в обществения сектор

Румен Гечев да оглави Фискалния съвет. За това настояват от БСП в управляващата коалиция, научи “24 часа”.

Зам.-председателят на финансовата комисия на парламента и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов имал желание да застане начело на съвета, който следи за изпълнението на бюджетната политика.

В коалицията обаче имат противоречия постът да бъде зает точно от Гечев. Възраженията идват от представители на “Има такъв народ” и “Демократична България”. Сред причините е спорният му мандат като икономически министър през 1996 г. и разразилата се тогава т.нар. “Виденова зима”. Тогава в страната се стигна до девалвация на лева, фалита на 15 банки и финансовото ощетяване на хиляди българи.

Друга причина е агентурното минало на Гечев като секретен сътрудник на Държавна сигурност

От 16 февруари вече тече процедура по събиране на кандидатури за новия състав на органа към НС. Все още обаче няма нито една подадена, показва сайтът на парламента, а крайният срок е до 7 март.

Освен председател във Фискалния съвет се търсят и четирима нови членове. Те също са партийни предложения, но тъй като формациите се занимават в последните дни с бюджета за 2022 г., не са избрали все още свои кандидати.

Фискалният съвет бе създаден през 2015 година с нарочно приет закон заради евродиректива, която изисква всяка страна да има независим орган, който да следи и анализира бюджетната политика. Така се гарантирало, че има прозрачност и публичност при харченето на държавните пари.

През същата година бяха избрани от парламента с 6-годишен мандат и първите петима членове на Фискалния съвет, като всяка от парламентарните партии излъчи човек. Тогава имаше седем кандидати, а номинираният от ГЕРБ Борис Грозданов получи 159 гласа и бе избран за председател. Членове станаха Григорий Вазов – кандидат на Патриотичния фронт, Дора Андреева – предложена от БДЦ, Любомир Дацов – номиниран от Реформаторския блок, и Юнал Тасим като кандидат на ДПС. Димитър Иванов и Георги Ганев не успяха да съберат достатъчен брой гласове.

Борис Грозданов бе депутат от ГЕРБ в 41-ото народно събрание, а през 2012 г. името му нашумя с нестандартното предложение пенсиите да бъдат облагани с данък

До гласуване не се стигна, защото Грозданов оттегли предложението си.

Григорий Вазов бе декан и преподавател в УНСС, Дора Андреева е бивш зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, а Любомир Дацов заемаше същия пост в кабинета на Сергей Станишев. Юнал Тасим бе няколко години депутат от ДПС, а в правителството на Пламен Орешарски – зам.-министър на икономиката.

Техните мандати на практика са изтекли още през миналата година, защото избирането им бе през ноември 2015 г.

В закона е записано, че членовете на съвета получават възнаграждение за участие в заседание, което е равно на три минимални работни заплати. На месец обаче не могат да получават повече от три средномесечни заплати в обществения сектор. Така на практика възнагражденията на членовете на Фискалния съвет са изравнени с тези на депутатите. От 1 март те се увеличават с 13,7 на сто и основната им заплата става 5616 лв



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ