Ангел Джамбазки: Около 24-ти май Кирил Петков слага край на политическата си кариера

7 Dni Bulgaria14.04.2022
Ангел Джамбазки 1

Евродепутатът Ангел Джамбазки изрази съмнения, че министър-председателят е водил разговори около 24 май да се опита да отстъпи от българската позиция за РСМ.

„За да може след това на следващ съвет по общи въпроси, когато бъде попитам българският външен министър дали възразява да започнат преговори между република Северна Македония и Европейския съюз, да не възрази. Министър-председателят със сигурност е водил подобни разговори“, добави той пред БТВ.

Джамбазки очаква и в петък на изслушването на външния министър Теодора Генчовска да чуе обяснение.

„Очаквам адекватна информация и обяснение за това какво се е случило на срещата в Люксембург, какъв е воденият разговор, защото след като тази информация се появи, външно министерство си мълчеше, защо не излезе самият министър да обясни за какво става дума, а пускат прессъобщения. Излизат други лица да обясняват какво е станало, какво се е случило и защо трябва да научаваме тези новини от германския външен министър. На тази среща Генчовса се съгласи, че трябва да започнат преговорите за присъединяване на Албания и РСМ. Европа отдавна иска този въпрос да бъде разрешен, защото за пореден път представител на западноевропейските държави не споменава задълженията на република Северна Македония. Например да уважават правата и законните интереси на българите в република Северна Македония“, каза евродепутатът.

Той поясни и че България не е трябвало да признава преброяването в РСМ.

Според него премиерът фриволно борави с фактите и ако не защити националния интерес на България, може да сложи край на политическата си кариера.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ