Вижте какво се случва с доктора от Пловдив, който разстреля крадец с 9 присъди! Вдовицата на циганина ще го…

доктор иван димитров

На финала е досъдебното производство срещу пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров. На 2 март около 1,30 часа той застреля с незаконен пистолет нахлулия в дома му крадец Жоро Джевизов с прякор Плъха.

“До началото на септември разследването трябва да приключи”, обясниха от прокуратурата.

Все още не е

открито

оръжието на

престъплението

Лекарят е с две обвинения – за причиняване на смърт, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, и за незаконно притежаване на боеприпаси и пистолет. В жилището му бяха открити 17 патрона без разрешителни. 16 от тях са за “Макаров”.

За първото престъпление се предвиждат до 5 г. лишаване от свобода, за второто – от 2 до 8 г.

Пациенти, колеги и съседи обаче твърдо продължават да подкрепят д-р Димитров. За тях той е действал правилно, като е стрелял по крадеца от “Столипиново”.

Хиляди се вдигнаха в защита на медика след задържането му. Той беше отведен с белезници в ареста часове след инцидента. Първи застанаха зад него лекарите от УМБАЛ “Пловдив”, където работи рентгенологът.

“Това, което се случва с него, е кошмар. Той е качествен лекар и на всеки помага”, твърдяха колегите му, които на 4 март се стекоха пред сградата на Второ РУ. Тогава беше първият импровизиран протест срещу задържането. “Свобода за д-р Димитров!”, скандираха по улиците стотици пловдивчани.

Гневът им още повече се надигна, когато се появи разплакана съпругата на д-р Димитров Жулиета. Тя твърдеше, че във фаталната нощ е била с двете си невръстни деца в спалнята. “Можеше и нас да убие крадецът, ако мъжът ми не беше реагирал”, бършеше сълзи тя. Това отприщи още по-голямо недоволство сред пловдивчани.

На втория митинг в защита на доктора се събраха хиляди. Те тръгнаха на шествие към прокуратурата с плакати и викове “Мафия” и “Пуснете лекаря!”. Таксиметрови колони с клаксони също се включиха.

Футболни агитки

нажежиха

напрежението

Протестиращи влязоха в стълкновение с охраната на прокуратурата. До този момент държавното обвинение не бе излязло с официална информация по случая. Това събуди подозрения у мнозина, че лекарят е задържан несправедливо.

На следващия ден протестите стихнаха, след като прокуратурата разкри, че в нощта на инцидента семейството на д-р Димитров е било в близкото село Крумово. И че твърденията на съпругата му са били неверни. Разследващите разкриха, че медикът е бил сам в дома си и в продължение на

30 минути е

наблюдавал

подготовката

за кражбата

Той забелязал, че в гаража му свети, и изчаквал да види какво ще се случи. Взел незаконния си пистолет “Валтер”, слязъл в двора и последвал сблъсък с 38-годишния рецидивист Жоро Джевизов.

При разпитите д-р Димитров заявил, че извикал на циганина “Стой, полиция!” и стрелял първо във въздуха. Според обясненията му апашът започнал да го замеря с различни предмети, сред които нож и желязна тръба. С единия от тях го уцелил в глезена. Побягвайки, Плъха запратил и метална табела към медика. Именно тогава рентгенологът стрелял по него и го улучил в гърдите.

“Изстрелът е бил произведен от горе на долу от упор. Има денивелация между входната и изходната рана”, уточняват съдебни медици. Плъха успял да пробяга близо 110 метра и се скрил до автомобил, паркиран зад областната управа в Пловдив. На сутринта той беше открит мъртъв върху капака на същата кола. Съсед, който излизал за работа, пръв забелязал трупа и се обадил на 112.

Полицията за минути отцепи района на местопрестъплението. Разследващи влязоха в областната управа, откъдето иззеха записи от камери. В това време д-р Димитров сам обработил раната на крака си. Направил опит да почисти ръцете си от барутните частици, но много от тях са били намерени по дрехите му. Хвърлил пистолета в контейнер за боклук. След като разбрал, че е убил крадеца, се обадил на свой приятел и го помолил да дойде в дома му. Поискал от него да вземе оръжието от кофата за смет и да го скрие на друго място.

Разследващи твърдят, че лекарят се опитал да заличи по всякакъв начин участието си в престъплението.

Молил съседи

да трият записи

от камерите,

монтирани на къщите им. Все пак обаче някои не са го направили и са предоставили уличаващи видеа на полицията.

Убеден, че е успял да замете следите си, докторът отишъл на работа. По нищо не издал пред колегите си какво му се е случило. Започнал да преглежда пациенти. Малко по-късно бил привикан на разпит и задържан.

Дни наред прекара в ареста, а в това време социалните мрежи завряха. Прокуратурата го освободи под гаранция и той веднага се отправи в Крумово – в родния дом на съпругата си. Там нейните роднини го криха, докато заглъхне шумът около него.

Адвокатът му Георги Кутрянски отбиваше атаките на медиите под предлог, че клиентът му е преживял шок в ареста и здравословното му състояние се е влошило. Действително рентгенологът прекара после около 20-ина дни в пловдивска частна болница.

След лечението д-р Димитров се върна на работа в УМБАЛ “Пловдив”. Казва, че не е повикал полиция след стрелбата, защото крадецът побягнал. По тази причина не могъл да предположи, че го е ранил смъртоносно. Сега медикът поставя диагнози на пациенти, преминали през скенер. Колегите му твърдят, че

се впуснал в

работа, за да

забрави

случилото се,

но все още не можел да се отърси от шока. Димитров продължава да избягва публични изяви и се опитва да се върне към нормален начин на живот. Съседите му разказват, че всеки ден го виждат с децата. “Само той знае какво е станало в онази нощ. На всеки може да се случи. Искал е да защити имота си, защото крадците в Пловдив стават все по-нагли. Не може да ти влезе в двора посред нощ и ти да стоиш със скръстени ръце”, оправдават го комшии.

Самият д-р Димитров споделял пред близки, че иска да благодари на хората, които в онези дни излезли по улиците в негова защита, но няма как да го направи. Дори да изглеждал як и здрав, той бил много чувствителен и още преживявал случилото се, обясняват негови приятели.

Близките на Жоро Плъха пък се стягат за съдебна битка. Вдовицата му разказвала наляво и надясно в “Столипиново”, че ще иска голямо обезщетение от лекаря за убития си мъж. Джевизов беше известен в криминалния контингент с множеството си кражби. В гетото го наричали Магнитните ръце. Бил специализиран в обири на автомобили и жилища. Има 9 присъди, за последно излязъл от затвора през 2014 г.

24 ЧАСАЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ