Борисов с важна новина за Търгвския регистър: Извикахме IT специалисти от Япония! До края на седмицата…

бойко борисов

Успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове. Проблемите, за да се стигне до тях, бяха известни през първите 24 часа от срива на Търговския регистър. От този момент работата по възстановяването на дефектиралите дискове не е спирала. Това заяви пред парламента премиера Бойко Борисов.

Той отбеляза, че са били ангажирани най-добрите IT специалисти, включително и такива от Япония, които са успели да възстановят данните в регистъра до 17 юли 2018 г. В ранния следобед на 10 август оперативният щаб по отстраняване на проблема работи с пълен капацитет. Задействан е аварийният план за възстановяване на Търговския регистър, отбеляза Борисов.

Премиерът обясни, че в сряда, 15 август са възстановени справките по ЕИК, а на следващия ден – тези по ЕГН.

„Кризата е преодоляна и имам уверението на Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ), че ще имаме работещ в пълната си функционалност регистър до края на седмицата“, заяви Бойко Борисов.

Той отбеляза, че от тук нататък наличието на достоверни копия и съхраняването им е от ключово значение. до 31 август трябва да бъдат изпратени предложените процедури за създаване на резервни копия от критични системи и регистри. В момента се работи по създаване на хранилище за резервни копия на данни от критични системи и регистри.

ДАЕУ и отговорните органи до 3 септември ще изнесат данни и ще подготвят план за обезпечаване необходимия капацитет за работа на хранилището – със срок не по-късно от 30 септември 2018 г.

„Ние не сме против – дори това, което БСП предлагат – да подпомогнем гражданите в това, окето им се е случило, но и да направим промени в закона. Обръщам се към вас да не говорим пред публиката неща,които им се харесват и да се постараем да не се допускат такива неща занапред и да оправим това, което вече се е случило“, заяви Борисов.

Той заяви още: „Приемам вината от страна на агенцията, на фирмата. Важното е да не допуснем повече подобен срив и в друга система. Имаше една разработка „червеи“, която дойде, защото се бяха опитали да качат информацията още на един диск“.

След изказването му в пленарна зала се разразиха дебати. Премиерът отговори на нападките на опозицията и заяви, че тя използва ситуацията и вместо от БСП да анализират фактите около Търговския регистър, си правят „трибунка“.

„В две държави – Русия и Щатите службите са на изключително ниво. За тях нямаме съмнения. Дори държави с напредналите демокрации – като Холандия например, се отказаха от електронното гласуване. Искам да помоля депутатите от ГЕРБ да не повдигаме тази тема днес повече. Това, което ни предстои – очакваме от „Лирекс“ и нейните IT специалисти да работят спокойно… Ние имаме вина – чрез агенцията. Най-неприятното е, че парите са дадени, дисковете новите са дадени, и ни се случи това нещо. След като знаем какво ни предстои в електронното управление, така да си направим защитите, включително и със законодателна промяна, която да ни позволява за тези изключително сложни системи да има надеждна защита. И да не влизаме в ръцете на каквато и да била фирма, било тя най-добрата. Днешното заседание има своя принос в това“, заяви още премиерът Бойко Борисов.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ