Примката се затяга! Данъчни погват Киро и Линда: Тарашат бизнеса с провиотици и сладкарницата

кирил петков, провиотик

Данъчни погват семейния бизнес на Кирил Линда Петкови. Новият бирник №1 на Борис Михайлов ще тараши фамилните компании на бившото премиерско семейство, като на прицел са фирмите за провиотици на Петкови и дори сладкарницата на жена му.

Наскоро затворената за почти месец сладкарница ще бъде обект на проверки от данъчните за липса на отчети и подозрения за укрити обороти. Като от НАП се мотивират, че проверки не са правени на заведението от доста време.

Ще се проверява дали сладкарницата е издавала касови бележки на всеки клиент, както и дали солидните заплати, които Линда дава на маломерния си екип, са коректно отчитани.

„Амели“ е затворена от началото на месеца, като спорадично се отваря за по няколко дни.

Тарашът на сладкарницата обаче е нищо пред намерението на данъчните от НАП да направят солидна проверка на фирмата на провиотици на Петков, с която той се прочу. „ПроВиотик“ ще е обект на далеч по-масирана инспекция заради съмнения за злоупотреби с европейски средства при създаването на „Провиотик“ за деца и финансирането на продукта, както и за дейността на фирмата, като цяло през времето, в което Петков е бил на поста министър-председател.

Данъчните ще се фокусират върху отчетите на фирмата, платените данъци и върху получените 381 187 лв. по „Процедура BG16RFOP002-1.002 Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“ от страна на компанията, които обаче се оказали дадени за продукт, който отдавна съществува на пазара, но се произвежда от конкурентна фирма за хранителни добавки, пише столичен седмичник.

Сумата е от еврофондове и е отпусната за иновативна разработка на провиотик за деца, като обаче такъв съществува отдавна и няма никаква причина да бъде финансиран с парите на европейските данъкоплатци като иновативен продукт.

За казуса с него вече има изпратен сигнал и до европейския главен прокурор за нецелесъобразно използване на средства.

На този етап НАП ще запазят в пълна дискретност за предстоящите проверки на Петков и семейството му, а новият директор Михайлов не е обявил начален старт на инспекциите. Упорито се говори, че ще са в края на месеца или началото на другия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ