Мъката е огромна: Украинката Олга дойде в България, за да опази бебето си, накрая го погреба

301002847_157574373597481_1294609504761671343_n

Фондация „Открито сърце”, която се е посветила на каузата да помага на бежанци от войната в Украйна, разказа покъртителна история за 37-годишната Олга, която е стигнала сама и бременна в България, с една цел – да опази бебето си.

За съжаление, тя преживява трагедия, като от фондацията подробно разказват как се е стигнало до най-страшното, пише „Петел“.

Бременната бежанка идва у нас в петия месец на бременността, но за съжаление тук се сблъсква с много неволи, защото не успява да намери личен лекар, а поликлиниките, които посещава или и отказват преглед, или ѝ искат по 50 лева за преглед. От фондацията „Открито сърце” разказват:

„Ходила е да се моли в гинекологичното отделение на болница „Св. Анна” във Варна, но и там са й отказали грижи. Накрая отива в родилното отделение на същата болница и там доктори се смиляват да я наблюдават от време на време”.

Въпреки бременността си, Олга помага като доброволец на другите бежанци. Макар че я уверяват, че всичко върви без проблеми, водите ѝ изтичат три седмици преждевременно. Таксито, което вика, я кара в грешна болница, най-сетне обаче успява да стигне във варненската „Св.Анна”. Разказът на фондацията продължава:

„На регистратурата я оставят да чака повече от час. По думите й, я вкарват в отделението чак след като някакъв доктор е излязъл от родилното и като я е видял да седи и да чака в родилни болки, се разкрещял на сестрата, че я държи в чакалнята. Вкарват Олга в родилното, правят ехограф на плода – няма сърдечна дейност. Правят й спешно секцио и установяват, че детето е в кома. Според думите на Олга, 24 часа след раждането не са й казали какво се случва с детето й. Накрая я уведомяват, че се бори за живота си. И така 10 дни, майката го гледаше през прозореца на реанимацията. След известно подобрение бебенцето вече не е на командно дишане. Но сърцето му не издържа и спира на 7-ми авуст. Дават на майка му да го подържи за първи път в ръце, когато вече е мъртво”.

От фондация „Отворено сърце” коментират, че при смъртта на дете у нас се прави комисия, това обаче не се случва в случая с украинката. Като причина за смъртта е посочена инфекция.

За съжаление обаче, трагедията на Олга и на съпруга ѝ, който идва от Украйна, за да прости с новороденото си дете, не свършва дотук. Семейството решава да кремира рожбата си, за да може да го погребе на украйнска земя. Това обаче води до отказ на българските свещеници да отслужат погребален ритуал. От фондацията разказват следното:

„Всички свещеници, които са молели им отказват, защото „детето не било кръстено и защото Българската православана църква не одобрява кремацията!“ Казали са им да ходят да молят митрополита, но те са се отказали, заради тотално психично изтощение.

БПЦ обърна гръб на хора, които са в огромна нужда. Бежанците от Украйна искат да кремират близките си, за да върнат останките им обратно в Украйна и да ги погребат там! Това, че има война и нечовешки страдания за украинското население, очевидно не впечатлява българската църква, която отказва да изпрати покойници в традициите на тяхната вяра!

Накрая бебенцето с библейското име Матвей, бе изпратено, без свещеник и церемония, от двамата си родители – в пълна тишина”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ