Извънредно! Минеков разпределя „на тъмно“ 10 млн. лв. държавни пари в конкурс без класиране!?

Велислав Минеков 2

Служебният министър на културата Веселин Минеков разпределя „на тъмно“ 10 000 000 лева държавни пари, чрез Национален фонд „Култура“, в конкурс, но без класиране, съобщава ПИК, базирайки се на сигурни източници.Фондът е организация на бюджетна издръжка към министъра на културата.

„Резултатите“ от последния конкурс, в който се разпределят 10 000 000 лева публични средства по програма за възстановяване и развитие на частни културни институции показват, че не е извършено класиране според обявените в условията на конкурса повече от 50 критерия, като всеки от тях носи определен брой точки.

Класирането явно се състои единствено на база на персоналните предпочитания на замесените лица т.е. – за този има, за този няма.

В конкурса се състезават с проектни идеи повече от 500 организации. От Фондът отказват да предоставят на участниците към днешна дата решението на управителния съвет, което определя окончателно проектите подредени в низходящ ред според дадената им оценка т.е класирането.

Това е изискване посочено ясно в чл. 10 на Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства по Национален фонд „Култура“.

Никой участник не е наясно нито колко точки е получил, нито къде са намира в класирането спрямо другите. Разпращат се само съобщения по електорнните пощи „статусът на проекта Ви беше променен на неодобрен/одобрен за финансиране“, плюс някакво текстово обяснение, от сорта „от 10-те милиона лева за вас точно не стигнаха пари“.

„Оценката на проектите е формулирана текстово, а не цифрово“, обяснявали от Фонда. Само, че условията на конкурса казват ясно, че оценката е единствено цифрова, т.е. брой получени точки по методиката за оценка, документ съдържащ множество критерии и неразделна част от условието на конкурса.

Това гарантира обективност на резултата. Поне до някъде…

В момента излиза, че всичко е разпределено субективно, без критерии и в разрез както с наредбата, така и с условията на конкурса.

Конкурсът, стартирал при предишния министър Атанас Атанасов – Аз съм Наско, и след забавяне на резултатите с повече от 2 месеца, е финализиран при сегашният министър на културата – Велислав Минеков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ