Депутатите на ПП вият на умряло! Напуснаха демонстративно правната комисия, сърдити тичат в кулоарите

09af752851f7a338255245013fb8149f

Народните представители в комисията по правни въпроси се събират за първо заседание. На него те ще разгледат предложението на БСП за промени в Изборния кодекс, които да върнат смесеното гласуване.

В миналия парламент представители на инициативния комитет „Консервативно-патриотично движение“ внесоха над 111 000 подписа с настояване за връщане на смесеното гласуване.

Миналата седмица участниците в комитета Недялко Недялков, Станислав Недков-Стъки, Петьо Блъсков, Соня Колтуклиева и Мария Карагьозова се срещнаха с председателя на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, както и с представители на част от парламентарните партии – ГЕРБ, ДПС и БСП. Трите формации обявиха, че ще подкрепят промените за връщане на хартиената бюлетина.

От Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са категорично против и за това се очакват спорове в залата.

Мария Карагьозова, представител на Инициативния комитет, внесъл подписката за връщане на хартиената бюлетина заяви пред камерата на ПИК TV: „Към момента има три политически партии. които заявяват желание за връщане на варианта смесено гласуване“.

Тя коментира и твърдението на ПП и ДБ, които плашат с протести, ако се върне хартиената бюлетина: „Ние по никакъв начин не настояваме машинния вот да бъде отменен. Ние искаме смесено гласуване. Фактът е, че се дава възможност на всеки да избере как да гласува. Нека се върне справедливостта в обществото и внеси да има право да гласува така, както предпочита

„Европейската практика абсолютно отхвърля машинния вот“, допълни тя.

Според Карагьозова парламентарните парти и добре да проявят разбиране и да подкрепят възможността за в връщане на смесеното гласуване. Тя изтъкна, че подписката, зад която стоят над 111 хил. души, е израз на на гражданското желание да има смесен вот

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ откри заседанието. Той благодари на министъра на правосъдието Крум Зарков, че е дошъл да присъства на работата на комисията. Депутатите започнаха дискусията с разглеждането на антикорупционното законодателство.

Той предложи да бъдат включени още 2 точки в дневния ред: Обсъждане на законопроект за корупция на лицата, заемащи високи държавни длъжности и законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Надежда Йорданова от ДБ заяви, че нормата в правилника задължава, че всички законопроекти, постъпили в НС до датата на започване на първо четене на въпросния законопроект, трябва да бъдат разгледани заедно.

Истински екшън на заседанието се разигра, когато депутатите на ПП напуснаха правна комисия заради предложението за връщане на смесеното гласуване. Представителите на ПП си тръгнаха след решението на мнозинството точката за Изборния кодекс да остане в дневния ред.

В кулоарите Милен Матеев от ПП заявих, че те не могат да останат в „тази комисия, която грубо нарушава правилника“. Според сърдитите депутати от ПП предложените законопроекти били в „пълно нарушение“ на законодателството на Народното събрание.

„Някой си въобразява, че може да ни направи съучастници в закононарушенията“, заяви Матеев и допълни, че предложенията били „на тъмно, скрито и през задния вход“.

На въпрос защо не остава, за да присъстват на обсъждането на предложението за смесено гласуване, Матеев заявиш, че тъй или иначе този законопроект ще влезе в пленарна зала „и там ще си кажем истинското мнение“. Той отново заяви, че не се спазвала процедурата за обсъждането на законопроектите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ