PЯЗЪК 3ABOЙ: Божанков искал оставката на Гешев заради проверка на… семейния му бизнес

явор божанков

Депутатът от БСП Явор Божанков, заедно с лидера на левицата Корнелия Нинова, изненадващо се превърна от защитник в ревностен критик на главния прокурор Иван Гешев, предава ПИК. Преди дни Божанков си размени остри реплики с обвинител №1 по време на среща за обсъждане на съдебната реформа, проведена по негова инициатива. През последната седмица Гешев инициира серия от разговори с Политически партии по предлаганата от него реформа в правосъдието.

По време на дискусията между Гешев и депутати от БСП Явор Божанков призова главния прокурор да си подаде оставката, а той му отговори с цитат от Библията: „Моето търпение ще победи вашето лукавство“.

Резкият политически завой по отношение на Гешев, взет от Нинова и малцината й останали верни депутати, сред които и Явор Божанков, се има свое обяснение. Нинова атакува прокуратурата заради образуваната проверка по сигнал на Кирил Добрев, че не е бил допуснат до заседание на Националния съвет на БСП на 28 август.

Лидерът на левицата нееднократно обяви, че няма да предостави изисканите от прокуратурата документи и няма да се яви на разпит. Даже се ожали в Народното събрание, че Гешев й пратил двама униформени от „Съдебна охрана“ рано сутринта, за да я отведат принудително на разпит.

В последствие се оказа, че Нинова е била търсена не по искане на прокуратурата, а по заведено от нея дело срещу журналиста Явор Дачков.

Подгласникът на Корнелия – Явор Божанков, може би също се е превърнал от поддръжник в критик на Иван Гешев заради нарушен личен финансов интерес. Според източник на „Уикенд“ през последните месеци дейността на бащата на Божанков – мастития бизнесмен Румен Божанков от Горна Оряховица, е щателно проверявана от РИОСВ Велико Търново и от полицията в Горна Оряховица – заради десетки сигнали за нередности. Божанков старши ръководи дружеството „Крис-Р ЕООД, което търгува със скрап и всякакъв вид отпадъчен материал. Фирмата е основана през далечната 1990 г. и е смятана за монополист в изкупуването на цветни метали, желязо, стомана и оловни акумулаторни батерии във Великотърновския регион.

„Бизнесът със скрап на фамилия Божанкови бил обект на проверка заради постъпили данни за незаконно изкупуване на детайли, част от критичната инфраструктура на България – железопътни релси, железни части от мостови съоръжения, шахти и капаци, разкрива пред изданието източник, запознат с разследването.

Твърди се, че във фирмата „Крис-Р“ си затваряли очите, когато роми от местния квартал „Калтинец“ мъкнели за продажба откраднати жп релси и дори цели части от вагони, собственост на БДЖ. Главната площадка на „Крис-Р“ е разположена в непосредствена близост до една от най-големите железопътни товарни гара в страната, в индустриалната зона на Горна Оряховица. До този момент от Районната прокуратура не обявяват официално данни от течащото разследване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ