Страшни скандали за пари раздират БСП из основи: Местни структури – на произвола на съдбата

бсп

Скандал за пари разтресе БСП. Повод стана пост на евродепутата Петър Витанов във фейсбук, който обяви, че “местните организации са оставени на произвола на съдбата”. Според него те бедстват, защото до тях “вече 2 г. не стига нито лев от държавната субсидия на партията, а повече от година членският внос на хората от БСП, заемащи публични длъжности, също не се разпределя в тяхна полза”.

Затова Витанов вече няма да превежда своя членски внос към централата на “Позитано” 20, каквито са правилата, а ще пренасочи парите към най-нуждаещите се структури.

Неговата сума е около 1300 лв. на месец, тъй като евродепутати, депутати, министри, кметове, общински съветници дават 10% от заплатите си на месец за партията. С изключение на съветниците по устав те трябва да внасят парите не към организациите, в които членуват, а към Националния съвет. Той пък има 3-месечен срок да превежда в касите на червените общински съвети определена сума. Размерът на членския внос се определя с решение на НС на БСП. Последното такова, за което червени си спомниха, е от юни 2017 г.

450 640 лв. е получила БСП от държавната субсидия за последните 3 месеца на 2022 г. Още по 7 хил. са отишли за двата малки партньора в лявата коалиция в 48-ото НС – “Тракия” и ПК “Екогласност”, сочат данните на финансовото министерство.

Колко пари обаче са преведени на структурите миналата година, “24 часа” не успя да установи. Всички въпроси, свързани с финансите на БСП, които изпратихме до пресцентъра на “Позитано”, не получиха отговор до редакционното приключване на броя.

От отчета на БСП пред Сметната палата за 2020 г. е видно, че тогава централата е превела на местни организации 541 556 лева за наеми на партийни офиси и клубове.

Тук обаче са включени и даренията за лечебни заведения и клубове на пенсионери или такива за подкрепа на хора с увреждания. В тази графа влизат и парите, които “Позитано” отпуска за командировки покрай партийните конгреси, съвещания и заседания, както и за някои местни инициативи.

В отчета за 2021 г. няма конкретно посочена сума за структурите. Записано е перо от 86 хил. лв. за наеми, но не става ясно за кои помещения.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ