България скърби! Почина доц. Теньо Мешинев, един от водещите фитоценолози в страната

Свещ

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките с прискърбие съобщава, че на 11 януари, на 80 годишна възраст, след кратко боледуване, почина доц. д-р Теньо Мешинев.

Той беше един от водещите фитоценолози в страната. Научните му изследвания са свързани с разнообразието, структурата и функциите на растителните съобщества, публикувани в повече от 80 научни труда. Бил е ръководител на секция „Фитоценология и екология“ в Институт по ботаника при БАН от 1993 г. до 2010 г. Водил е курсовете „Растителност на България“ (Софийски университет), „Фитоценология“ и „Екология на индивидите, популациите и съобществата“ (Пловдивски университет). Бил е ръководител на петима докторанти,пише БТА.

Мешинев е един от основополагащите автори на националния списък на природните местообитания и съосновател на мрежата Натура 2000.

Загубихме един всеотдаен колега, учител и приятел, отбелязват от института и допълват, че поклонението ще се състои на 18 януари, от 15:00 ч., в църквата „Св. Седмочисленици“ в столицата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ