Търговците в Пловдив с лоша прогноза за цените на стоките

Магазин

Хранителните стоки у нас продължават да поскъпват, въпреки усилията на държавата да укроти и контролира цените в търговската мрежа.

След млечните продукти, рязък скок има и в цените на консервите. Поскъпването при тях е с цели 40%, съобщава Нова телевизия.

По данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в момента в България се произвеждат около 150 000 тона консерви. Много са факторите, които определят крайната цена. Поскъпването в магазините вече е факт.

Най-голямо е увеличението при лютеницата и киселите краставички. При консервирания боб, киселото зеле и граха скокът е между 50 стотинки и лев.

Дори за семействата, които предпочитат от години да си произвеждат консерви в домашни условия, това традиционно начинание вече излиза солено.

Предприемач от Куртово Конаре, който произвежда в домашни условия консерви, твърди, че това традиционно начинание вече излиза солено.

„Най-драстично се увеличи олиото – от 2 лева стана на 5. Оттам нататък се увеличи захарта, газта, бурканчетата, капачките също. И така бурканчето с лютеница достигна 6 лева“, казва тя.

„Само преди 1 година цената на едно бурканче беше 15 ст., а се га около 32 ст. Това е 100% поскъпване на стъкления амбалаж. Капачките поскъпнаха с 90% само за една година. Захарта поскъпна със 70%. Вдигнахме заплатите с поне 30%. Бих казал, че крайното поскъпване е с около 50 на 100. Ние дадохме нещо от себе си, за да може крайният потребител да не плаща чака толкова много. Нека пазарът свикне с тези цени – няма връщане назад“, разказва инж. Стойко Кировски, собственик на предприятие за консервиране на сладка и конфитюри в Пловдивско.

„Износът на консерви малко зацикли. Инфлацията в България се оказа доста по-висока, отколкото в наши съседни държави. Клиенти от Европа и САЩ  се отказаха да купуват наши продукти заради рязкото поскъпване на консервите в България“, допълва той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ