Разтърсващо! Осъдиха Маринашки на 5г. затвор. Почернени родители: Това е стимул за джигитите

aada5a736e1ddaedbbd5206c0b7456ca

Всички сме в шок от потвърдената присъда на Петър Маринашки. Това коментира пред „Марица“ Тодор Бараков, баща на загиналия в катастрофата край Кадиево Тошко, във връзка с решението на апелативните магистрати. Вчера съдът потвърди наказанието от 5 години затвор и 8 години без книжка за шофьора на БМВ-то ковчег, което се заби в дърво на 11 ноември 2020 г.

„Мотивите на съдията са под всякаква критика. Ще обжалваме присъдата пред ВКС“, подчерта Бараков.

Според апелативните магистрати, окръжният съд, разгледал делото като първа инстанция, е преценил внимателно всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства и е наложил справедливо наказание на Маринашки.

В решението на апелативния съд от 28 страници се посочва, че като смекчаващи отговорността обстоятелства е необходимо да се преценят добрите характеристични данни за него. По делото са представени положителни характеристики от местоработата, висшето учебно заведение, в което той е записан като студент, преподаватели по два чужди езика, чиито курсове посещава Маринашки, включително подписка от съседи, а така също и чистото му съдебно минало.

Установено е, че той е помогнал при изваждане на пострадалите момчета от катастрофиралия автомобил.

Основна причина за настъпване на произшествието е загубата на контрол над автомобила, настъпила заради това, че по делото е безспорно доказано, че по време на пътуването седалката на Маринашки е била подритвана от седящия зад него спътник и това е довело до отклонение на вниманието му в тази посока. Това обстоятелство е прието и от прокурора, изготвил обвинителния акт. То е установено от показанията на множество свидетели, разпитани по делото.

Като отегчаващи отговорността обстоятелства са приети предишните нарушения на правилата за движение, за които Петър е санкциониран, включително и допуснати две леки произшествия по негова вина с материални щети. Събрани са доказателства за участието му в нерегламентирани надпревари с други автомобили. Освен това преди произшествието той е управлявал лекия автомобил БМВ с превишена скорост, която не е в причинна връзка с инцидента, но също е взета предвид при определяне размера на наказанието.

Пред апелативния съд беше изяснена причината, поради която полевият наркотест, направен на мястото на инцидента, е дал отрицателен резултат, а при направената кръвна проба е установено наличие на наркотично вещество. Експертиза, извършена от най-изявените специалисти по токсикология във ВМА – София, установи, че поради наличието на ниска концентрация на специфичния метаболит на наркотичното вещество е нямало как то да бъде установено с полевия наркотест. Това е станало възможно единствено след изследване на кръвната проба. Поради това съдиите категорично отхвърлят версията за допуснати пропуски при извършване на теста от страна на полицейските служители, посетили катастрофата.

Същата експертиза е посочила, че приемът на наркотичното вещество е станал около 24 часа преди извършване на проверката с техническо средство. Поради това апелативният съд преценя като неоснователно твърдението на защитата, че Маринашки употребил наркотичното вещество след произшествието, а не преди да седне зад волана.

Назначената от апелативния съд автотехническа експертиза опровергава и тезата на шофьора на БМВ-то ковчег, че причина за мелето е внезапно настъпила техническа неизправност на автомобила. Според заключението на вещото лице, единствената причина за катастрофата е загубата на контрол над немското возило, довела до напускането на платното за движение с последвал удар в крайпътно дърво.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ