Румен Радев е съгласен тези трима негови министри да влязат в кабинет на ГЕРБ

7 Dni Bulgaria23.04.2023
payimage-557102 (1)

Росица Велкова, Найден Тодоров и Росица Карамфилова са министрите от служебното правителство на Румен Радев, които имат най-големи шансове да запазят постовете си при редовен кабинет, подкрепен от партиите в парламента, научи „Филтър“ от източници в държавната администрация. 

Общото между тях е, че не членуват в партии, независими са и имат добро реноме на професионалисти в своята област.
Два пъти след изборите Бойко Борисов публично предложи министри от служебното правителство на Румен Радев да останат в редовен кабинет, подкрепен от парламентарните партии. Държавният глава отговори, че това е решение на всеки един от тях.

Преговорите между двете големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са за политики и закони, които да бъдат гласувани в парламента. Имена на министри не са обсъждани. Ако има кабинет в 49-ото народно събрание той ще бъде само от експерти, без партийни назначения, стана ясно в последната седмица след изборите.
Росица Велкова е един от най-сигурните министри в този вариант. Постът на финансовия министър е най-важен в правителството. Велкова е работила с ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и с Румен Радев. От 30 години е във Финансовото министерство с кратки прекъсвания, през които също е заемала постове в държавната администрация. Един от най-уважаваните експерти там. От кабинета на НДСВ през 2001 година е шеф на отдела за икономическо развитие. В третото правителство на ГЕРБ през 2017 е зам.-министър. При първия служебен кабинет на Радев е понижена в директор на държавните разходи, но „Продължаваме промяната“ я връщат като зам.-министър в редовното си правителство. След падането им от власт президентът й предлага титулярния пост, който запазва при второ поредно служебно правителство.
Външната политика е друг важен ресор, който сближава позициите на големите играчи. Настоящият служебен министър Николай Милков също като Росица Велкова е консенсусна фигура и можеше да остане на поста, но почти сигурно той ще поеме към Брюксел като посланик на България в НАТО. Предложението на Министерския съвет за назначението му е направено и се чака само президентът Радев да подпише указа за назначение. Предполага се, че няма да е проблем да се стигне до избора на друга консенсусна фигура за външен министър, тъй като първите две коалиции в парламента имат сходни визии за курса на страната в международен план.

Шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров е вторият министър, който има огромен шанс да остане в кабинет, широко подкрепен от политическите сили в Народното събрание. Няма партийна принадлежност и успя да успокои страстите в културата след управлението на конфликтния и твърде невнятен Велислав Минеков. За Найденов никой не е казвал лоша дума. Освен това Министерството на културата не е сред апетитните за партиите, защото няма голям бюджет и възможности за влияние над избирателите, твърдят запознати с актуалните преговори между политическите играчи.
Министърът на околната среда Росица Карамфилова е четвъртият член на служебното правителство с шанс да запази поста си според източниците на „Филтър“ от държавната администрация. Тя работи в МОСВ повече от 17 години. Директор е на ключовата Изпълнителната агенция по околната среда от април 2021 година. На поста е назначена месец преди ГЕРБ да сдаде властта на първото служебно правителство на президента. Запазва поста си. Освен това е член на борда на директорите на Европейската агенция по околна среда. Срещу нея няма критики нито от ГЕРБ, нито от ПП, които не включиха в листите си бившият екоминистър по тяхно време Борислав Сандов



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ