Той влетя в Нова и разкри: Чакали са след взрива Гешев да слезе от колата и да го разстрелят на място

7 Dni Bulgaria02.05.2023
payimage-579099

Безпрецедентен опит за атентат срещу кортежа на главния прокурор беше направен в понеделник. Взривно устройство встрани от пътя, по който колите преминаха, беше задействано. Огледите на място продължават и днес, а институциите са накрак.

В ефира на Нова тв покушението коментираха експертът по пътна безопасност и бивш началник на КАТ-София Тенчо Тенев, преподавателят по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в СУ „Св. Климент Охридски” Стойчо Стойчев и криминалният психолог Росен Йорданов.

Според Йорданов големият проблем е фактът, че „някой си позволява да атакува главния прокурор, който би трябвало да е един от най-охраняваните хора в държавата”.

Той подчерта, че след убийството на Андрей Луканов, това е вторият случай на посегателство върху висш държавен чиновник.

„Автомобилът на главния прокурор Иван Гешев се е отместил от взрива. Аз си мисля, че след взрива е имало хора, които са чакали автомобила да спре и те да продължат с атентата срещу главния прокурор, защото автомобилът е брониран и тези, които вероятно са го следили, са знаели, че с този взрив, както казват експертите 3 килограма тротилов еквивалент, ще спрат автомобила.

Най-вероятно са имали и подръчни средства, с които, след като автомобилът спре, да почнат да стрелят по него. Въпросът е, че някой следи главния прокурор, някой е знаел предварително откъде ще мине. Това е големият проблем, че се знае движението на главния прокурор, който е едно от най-охраняваните лица в държавата“, каза експертът по пътна безопасност Тенчо Тенев.

По думите на Тенев служителите на НСО са действали по протокол и са извели главния прокурор далеч от мястото на атентата.

Стойчо Стойчев коментира, че се връщат прийоми от 90-те години на миналия век.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ