Мария Габриел и Корнелия очи в очи. Нинова удря по масата заради Украйна: Не отстъпвам!

корнелия нинова

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещнат с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН.

В срещите ще участват и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заместник- председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС Румен Христов. Всички срещи ще се проведат днес, 15.05.2023 г., в зала „Запад“ на Народното събрание.

Първата от срещите е със социалистите.

Мария Габриел традиционно очерта приоритетите на мандата като отбеляза, че целта е експертно правителство.

„Благодаря ви за поканата, госпожо Габриел. Няма да ви е лесно. Но първо искам да се обърна към господин Борисов“, заяви на свой ред Нинова. Тя отбеляза, че не е бивало да се предлага чисто партиен премиер, а да се търси национално, надпартийно правителство.

„За нас има няколко ключови, надпартийни въпроса. Смятам, че трябва да има работещо правителство и редовен парламент. По задачите, които трябва да се свършат неотложно, за нас на първо място е бюджетът“, изтъкна лидерът на БСП.

Нинова заяви, че не споделя вижданията на ГЕРБ, че дефицитът трябва да е 3% и изтъкна, че при нивата на инфлация няма как да се постави скорошна цел за приемане на еврото.

На второ място тя постави задачите по Плана за възстановяване и устойчивост като заяви, че се притеснява, че някои още не са написани. „Като мандатоносител и партия, която търси мнозинство, някой пише ли ги тези задачи?“, попита Нинова. Тя се спря и на съдебната реформа: „Сменяме Гешев, за да сложим Пешев, не е сериозно съждение“, изтъкна тя.

„Поздравявам ви, господин Борисов, не очаквах, че вашите депутати са гласували „Въздържал се“ по Истанбулската конвенция“, коментира още лидерът на БСП.

„И най-горещият въпрос – доставянето на оръжие за Украйна. Трябва да се помисли по този въпрос, защото ние няма да отстъпим от това. Нашата партия с цялата си история се е борила за мир и ние тук оставаме на различни позиции“, заяви Нинова.

И последното, на което се спря тя, бе заявката, че днес БСП няма да даде окончателния си отговор, той ще бъде обявен след заседание на Националния съвет на партията.

Мария Габриел изрази надежда, че могат да се постигнат компромисни моменти по изброените точки и заяви, че по отношение на бюджета и социалната политика, Плана за възстановяване и устойчивост има сходно виждане. Идентична е позицията и за домашното насилие. Относно оръжието за Украйна Габриел заяви, че въпросът трябва да бъде обсъден.

„Вариантът, който предлагате, не е коалиция“, заяви Нинова. „Ако това правителство реши да изнася оръжие за Украйна, хипотетично разсъждавам, смятайте, че на секундата се оттегляме“, подчерта тя. „Утре ще направим нашия Национален съвет и ще ви отговорим“, заяви в края на срещата Корнелия Нинова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ