Гешев обяви какво послание е получил: Ако до 10 часа не подаде оставка, някой ще натисне копчето

7 Dni Bulgaria15.05.2023
payimage-584508

„В четвъртък какво се случи. Г-жа Габриел каза, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор. Няма да коментирам доколко това нарушава принципа за върховенство на закона и разделение на властите.

Не съм и запознат, но четох интересен пост на г-н Урумов, който прави интересен разбор как това не кореспондира с изискванията за независимост, въведени за действащи еврокомисари.

 

Това заяви на извънреден брифинг главният прокурор Иван Гешев.

„Това е коментар, който политиците и ЕК ще изяснят. Звъннах на един политик, който познавам и считах за приятел, това е жена. Тя казва „разбери ме, бях до нея, от нея го чух за пръв път. Стана ми ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора – Бойко Борисов и още един-двама.

Тук ме учудва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция. Не са ми оставили впечатление, че биха взели безпринципни решения“, каза Гешев.

Главният прокурор каза, че е провел много разговори с магистрати в САЩ

„В петък се чух с член на ВСС и го питах „какви са тия смешни документи“ и той ми каза „не съм го прочел, дадоха ми го, само за да може да си подадеш оставката“. Посъветва ме, че имам семейство и трябва да го обмисля“, каза той.

„После получих смс от административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура. Той ми казва „много съжалявам за това, което направих днес“. Звъннах му. Той ми каза, че съжалява за становището. „Накараха ме да пусна становище. Сарафов ме накара“. Казах му, че е простотия, защото никой прокурор от апелативния район не е запознат“, разкри Гешев.

Извънредно: Иван Гешев скъса оставка си пред очите на всички

„Разбрах го човекът, той ми е приятел и ще продължи да е такъв. Това ще тежи на съвестта на тези хора, които са го направили, ако имат съвест“, каза той.

После Гешев призна, че е прозвънил на всички останали апелативни прокурори.

„В Търново ми казаха, че са зад нас. Сарафов няма да ни се обади.“ Други ми казаха, че няма да участват в долни опити за преврат. В Бургас ми казаха да разчитам на тях“, каза Гешев.

„Обади ми се зам.-административният ръководител на Пловдив, каза, че Сарафов му се е обадил и на него със същите думи. Той каза, че в това няма да участва“, призна Гешев.

„Реших да прекъсна планираните участия и служебната си командировка и както знаете снощи пристигнах на летището на град София. След това получих послание, че ако до 10 часа не си подам оставката, някой ще натисне копчето „ентър“.

Няма да кажа от кого е посланието. Беше неподписано и мога само да предполагам. Като се убедя от кого е и съм сигурен и дали е приближен до политическа партия, ще ви уведомя“, каза той.

„До този момент се колебаех, но колебанията свършиха. Н никой не му се е изсипвало това, което ми се изсипа на мен през последните години. Проверяваха семейството, приятелите ми, доноси, жалби и компромати. Това показва, че може би някой възприема, че аз съм „бъг в системата“ и този път трябва да бъда отстранен, за да може да балансира системата и да може да се краде.

Обмислях дали всичко това си заслужава, в личен план. След това твърдо реших снощи, че си заслужава. Заслужава си в името на децата и внуците ми“, закани се Гешев.

„“Говореше се, че пазя ГЕРБ и ДПС. Ясно е, какъв е политическият боклук в НС, съдейки от изявленията на някои т.нар. политици. Много малко от тях, повечето жени, показаха това, което казах – чест и достойнство. Това едва ли е изненада за някого. Това разби опорката за това, че аз съм безконтролен, всевластен и така нататък“, каза още главният прокурор.

„Ясно е, че след като всички се обединиха по този начин безапелационно, че аз и прокуратурата, с която се гордея, си върши работа в интерес на народа и само в интерес на народа и закона. Тук ще кажа, че аз наистина се гордея с прокуратурата и следователите, защото те показаха, че ние сме стабилни“, посочи той.

„Ще завърша накратко, че за мен, като главен прокурор, е важно да се работи за българските граждани. Ще довърша мандата си независимо от всичко това, което се пише“, каза той.

„Казах ви обаче, че хронологично може да изпусна нещо. Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“, ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселона гейт“ до петък“. Пита ме дали съм запознат, не бях. Обадих се на наблюдаващия прокурор, който каза, че ще си работи по закона и делото още не е готово“, каза Гешев.

„Аз ще довърша мандата си. За мен има само едно значение – българските граждани да имат сигурност. Да бъде изметен политическият боклук, това е работа на народа обаче, ако му е важно“, каза главният прокурор.

Той обеща прокуратурата обективно да спазва закона и европейските ценности и ще работи по същия начин, независимо от всичко.

По думите му прокуратурата е единна и ще продължи да е такава. „Е, винаги има едно плъхче и няколко мишки, но това е нормално. Прокуратурата бе подложена на изключителен натиск, даже се учудвам, че им трябваше толкова време да изпълзят. Ще заключа, че аз обичам България, гордея се, че съм Българин. Бог с нами и да живее майка България“, завърши Гешев.

Проведох с всичките си заместници разговори и уведомих г-н Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството му към България. Той не го направи. Утре ще внеса искане за отстраняването му от ВСС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ