УЖАС: 4-г. дете е в болница, било на косъм да се удави в басейн на Петър Стойчев, той заяви: Нещо обичайно!

payimage-576869

Малко дете е било на косъм да се удави в прочутия басейн „Спартак“, управляван вече няколко години от Плувен клуб „Левски“ пряко от световния ни шампион и олимпиец Петър Стойчев.

За инцидента, за който до момента на официалната страница на басейна в центъра на София информация няма, съобщи майка на друго дете, трениращо там. Сигналът бе изпратен и на редакционната поща на Lupa.bg, а техен репортер се свърза със самия Стойчев, който нарече разказа на родителката „преувеличен“. По-долу ще прочетете и становището на бившия спортен министър, че става въпрос просто за поглъщането на „повечко вода“. Според него това било напълно нормално. Самият той, като бил дете, също се нагълтал вода, а след това станал световен шампион.

Според данните от майката, станала свидетел на ужасяващия момент в събота, детенцето е било отнесено бездиханно от баща си, а медицински персонал на територията на съоръжението нямало. Ето какво разкава тя:

„След края на часа по плуване, отидох да взема сина си от басейна. Влизайки, виждам как инструкторката е клекнала до едно момченце, на около 4-5 г., което видимо не е добре, не може да спре да кашля, постоянно изкарва огромни количества вода и течности от устата си, не може да си поеме въздух. В петте минути, докато изкарам сина си от басейна, състоянието на детенцето не се подобри.

Това дете не изглеждаше, като дете, което “малко се е нагълтало с вода”, а като дете, което е изкарало, по-дълго време под водата, за да не използвам по-крайни думи. В същото време дойде бащата, незнаейки какво се случва със сина му, инструкторката започна да му обяснява случката. Няколко минути по- късно, бащата с детето на ръце, мина покрай нас тичайки, към регистратурата, да търси лекар. Уви, без успех.

Докато ние бяхме в съблекалнята със сина ми (10- 15 минути) съпругът ми, който ни чакаше на регистратурата, разказа как бащата видимо уплашен и притеснен, с детето на ръце попитал жената зад рецепцията имат ли поне медицинска сестра. А тя с равен тон му отговорила, че нямат медицински персонал, и продължила невъзмутимо да обслужва клиентите на басейна.

Бащата сложил детенцето на една от пейките и след като то започнало да губи съзнание и да диша все по- тежко, трудно, и учестено, започнал паникьосан да звъни на 112. Бащата повтарям, звънял за линейка, не някой от служителите на басейна, които бяха свидетели на инцидента, нито инструкторката! Това са близо 15 минути загубено време!

Получавайки инструкции от другата страна, отново бащата започнал да прави дишане “уста в уста” на сина си, след като то губило и идвало в съзнание няколко пъти. Пред безучастните и очевидно некомпетентни погледи на всички служители и инструктори. Когато излязохме от съблекалнята, детенцето продължаваше да лежи на пейката, дишайки трудно, идвайки и изпадайки в безсъзнание, над голяма локва с вода, вода, която дете беше и продължаваше да изкарва от устата си.

Слава Богу, линейката дойде бързо, и след като медицинските лица влязоха и видяха състоянието на детето , веднага накараха бащата да го занесе в линейката, където с включени сирени се отправиха към болницата“.

Потърсен за коментар на този потресаващ разказ, Петър Стойчев, който стопанисва басейна „Спартак“, твърди, че детето просто е погълнало повече вода и подобна ситуация била твърде обичайна, а заради това нямало нужда от „раздухване на случая“, въпреки че по-късно сам ще оповести пред медията, че на място са пристигнали и медицински лица, и полицейски екип.

Оказва се още, както световният шампион разкрива, че детето е било на 4 години и инцидентът е настъпил в т.нар. от него „бебешки басейн“ с дълбочина 70-72 сантиметра. Но по думите му то не е било обезопасено нито с плувен колан, нито с раница, нито дори с плувки или пояс. Защото басейнът бил толкова плитък, че децата можели да стъпват с крачета по дъното му.

„Детенцето си е играло на ръба на басейна с плуващо патенце, то започнало да се отдалечава, детето паднало по лице във водата и се е уплашило“, добавя Петър Стойчев. И твърди, че треньорката на секундата видяла давещото се хлапе и го измъкнала от басейна. Дамата било наскоро завършила спортното си образование, но била квалифициран инструктор и имала опит с деца. Стойчев добавя, че бил проведен допълнителен разговор с нея.

Твърди още, че включително в съботния ден, на територията на „Спартак“ имало дежурен лекар. Според обяснението на управителя на басейна, именно лекарят посъветвал бащата да потърсят допълнителна медицинска помощ и детето да бъде прегледано.

В крайна сметка то е откарано в спешния институт „Н. И. Пирогов“, където по-късно е било освободено. Петър Стойчев обаче не отрече, че се е стигнало до викането на линейка. По думите му самият баща настоял той, а не някой от служителите на „Спартак“ да повика спешния екип на телефон 112. Заедно с медиците, там пристигнал и полицейски патрул.

Редакцията на Lupa.bg завежда официално питане до прокуратурата по повод инцидента и следствието по него.

Според Петър Стойчев, родителите на детето били спокойни, той многократно водил разговори и с майката, а по-голямото дете в семейството щяло да продължи тренировките си именно на този басейн. И обеща пред медията да въведе задължително обезопасяване на всички деца, независимо на каква дълбочина се провежда обучението им.

За финал пък аргументира мнението си, че инцидентът не е сериозен като даде пример със самия себе си. „Вижте, аз бях на 6 години, когато ми се случи същото. 30 години по-късно станах световен шампион. Това в нашия спорт е нещо обичайно“…

Може и да е така. Но не е ли редно на първо време в басейна, в който плуват деца, поне да има дежурно медицинско лице? За да не се случват такива, а и по-сериозни инциденти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ