Гешев с неочакван ход след скандала със Сарафов: Добре, излизам в отпуск докато ме…

7 Dni Bulgaria18.05.2023
payimage-557923

Започна първият пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в прокуратурата между главния прокурор и неговия заместник.

Заседанието бе водено от служебният правосъден министър Крум Зарков. На дистанционното обсъждане, още по времето на уточняването на дневния ред, присъстваше и главният прокурор Иван Гешев.

Докато Зарков коментираше дали днес ще се обсъжда сигналът на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев, то главният прокурор се включи:

„Искам точката на г-жа Дишева да е след докладите, защото излизам в отпуск по лични причини“, уточни той.

След още дебати от страна на членовете започна гласуване дали да бъде разглеждана точката по сигнала срещу Иван Гешев от Сарафов. Зарков уточни, че после ще се гласува дали да бъде коментирана и точката за имота в Боровец.

„Преди гласуването искам да кажа, че всички обстоятелства, които посочихте, са обект на проверка, включително Боровец и другите точки. Това не е известно служебно, а от медиите. Г-н Сарафов депозира сигнала до Софийска градска прокуратура и после до медиите. Тези сигнали са публично достъпни“, уточни Гешев.

„Вие може да прецените дали и как ВСС ще извърши проверка – по реда за отстраняване на главния прокурор, въпреки че такова искане няма от г-н Зарков или от съответния брой часове на ВСС. На мен не ми е ясно в каква процедура сме? Какво се предлага – обсъждане, разговор. Съгласен съм да участвам във всякакъв вид процедури, просто ми обяснете какво се цели и какво е правното основание. Аз няма да гласувам, но искам да се ориентирам. Имам някаква ориентация, но ще я изложа по-късно“, каза той.

„Намираме се в процедура по гласуване и определяне на дневния ред. Постъпиха серия от предложения и ако бъдат предприети, ще има разговор по същество“, каза Крум Зарков.

Съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет, нападна Иван Гешев по време на пленума на ВСС. Тя поиска да бъде включена допълнителна точка за обсъждане – сигналът на г-н Сарафов относно главния прокурор Иван Гешев.

Тя поиска главният прокурор да даде обяснение лично и в този момент за имота в Боровец:

„Вие сте тук и можете да отговорите ползвате ли го само вие“, каза тя.

„Не ползвам имота в Боровец. Това е почивна база на прокуратурата, в която са почивали членове на ВСС. Дайте ми възможност и ще обясня“, отвърна й Гешев.

Тогава членовете на ВСС преминаха към гласуване на точката относно сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев.

С12 гласа „за“, включително и този на Гешев, точката бе приета, а главният прокурор предложи това да е първа точка.

Предложението бе прието с 15 гласа „за“.

Именно днес се очаква позиция на председателите на върховните съдилища – Галина Захарова и Георги Чолаков. Те, заедно с Иван Гешев, са известни като „тримата големи“ в съдебната система и са членове по право на ВСС.

До момента официален коментар не е имало.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ