БГ АБСУРДИ! Съда за присъдата на Матев: 6,6г. затвор за убийството! Жертвата не се ,,мъчила“

payimage-541979

Върховният касационен съд публикува мотивите си за присъдата от 6,6 г. затвор срещу Йоaн Матев за убийството на Георги в Борисовата градина през 2015 г.

Тричленният състав на ВКС приема за неоснователни доводите за несправедливост на наложеното наказание. При определяне на неговия размер въззивният съд е съобразил законовата редукция по чл. 63, ал. 2, т. 2 от НК с оглед навършената 16-годишна възраст на подсъдимия към момента на извършване на деянието, която за престъплението по чл. 115 от НК е в границите от 2 до 8 години лишаване от свобода. При индивидуализиране на наказателната санкция съдът е констатирал превес на отегчаващите отговорността обстоятелства и липсата на изключително или многобройни смекчаващи такива и затова е наложил наказание при условията на чл. 54 от НК, което е над средния размер, от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода, предава Bulgaria ON AIR.

Съдът обясни и защо се е съгласил с по-леката квалификация на убийството, извършено с нож, и защо то не се квалифицира като „особено мъчителен начин“. В решението на ВКС се казва, че събитията са се развили почти светкавично, тъй като на 19-ата минута в 12:02 ч., когато пристигнала Спешна медицинска помощ, Георги Игнатов вече е бил мъртъв. Именно поради кратковременното съзнателно състояние на жертвата от момента на пробождането му до изпадането му в безсъзнателно състояние и поради начина на причиняване на увреждането – с един удар, въззивният съд е приел липсата на квалифициращия признак „особено мъчителен начин“.

Съдебният състав на ВКС е намерил за основателно оплакването на гражданските ищци за несправедливост на определения размер на обезщетение. Предявените граждански искове от всеки един от тях по 200 000 лв. са доказани както по основание, така и по размер, поради което въззивното решение в тази част следва да се измени, като се увеличи размерът на присъденото обезщетение до неговия пълен размер.

„Няма никакво съмнение, че дори и този размер не може да обезвъзмезди в достатъчен материален еквивалент преживяната загуба от родителите на техния 15-годишен син, нито може да обезщети преживените от тях болки и страдания, които те без съмнение ще продължат да изпитват до края на живота си“, се казва в мотивите на ВКС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ