Доста любопитна се оказа историята на съперника на ЦСКА във втория предварителен кръг на Лига на конференциите – румънския Сепси.

Отборът е от градчето Сфинту Георге в Централна Румъния, като районът, наричан Шекели, е доминиран от хора с унгарско самосъсзнание, пише Топспорт.

В самият град 74 процента от 56-хилядното население се определя като етнически унгарци. Самото име Сепси идва от унгарското название на градчето – Sepsiszentgyörgy. Клубът е основан през 2011 година и бързо напредва в структурата на румънския футбол и през 2017 година печели промоция за елита.

Сепси се управлява от фондация, а 51 процента от акциите му се държат от унгарска холдингова компания. Нейн председател е приятелят от детинство на унгарския премиер Виктор Орбан, който управлява страната от 2016 година.

Според президента на Сепси Ласло Дьосед парите от унгарски източници се използват за школата и младежки програми, а не се използват за заплати на играчите от първия отбор.

„Нямаме тайни. 2/3 от бюджета ни се осигуряват от унгарски източници. Професионалният отбор обаче не получава нищо от тях, тъй като е забранено финансирането от държавни източници“, коментира Дьосед.

Парите за заплати идват официално от спонсори, които също са унгарски, като сред тях е и енергийният гигант MOL. Според публикации в унгарския печат договорът е за 4,5 милиона евро, което е най-големият договор в румънския футбол. Миналото лято Виктор Орбан се появи на трибуните на стадиона на Сепси с шал на клуба, като подкрепяше тима срещу Олимпия (Любляна).

Самият стадион с 8500 места и стойност от 25 милиона евро също е построен частично с пари от унгарската държава. По време на мача Орбан раздаваше автографи и си правеше селфита с фенове и видимо се наслаждаваше на възгласите „Да живеят Унгария и унгарците“.

„Никога не сме отричали, че Унгария ни построи стадиона. Цялото правителство дойде на мача и ни поздрави“, казва още Дьосед. Явно височайшото унгарско присъствие е дало допълнителна мотивация на играчите, които побеждават с 3:1 и се класират напред. В Румъния гледат с тревога на тези процеси на навлизане на унгарски пари в общностите с такова самосъзнание в страната.

„Не мога да си представя подобно нещо да се случва в Унгария. Не се интересувам от политика, но всичко е много странно“, казва бившият румънски национал Флорин Радучою.

Букурещ наистина има от какво да се тревожи. Според официални данни Будапеща е вложила близо 100 милиона евро в спортна инфраструктура в населените с етнически унгарци райони. Засега не се говори за ревизия на границите, но умовете вече се подготвят чрез повдигането на нивото на унгарското самосъзнание.

„Думата за това, което Орбан прави е ревизионизъм“, казва историкът Стефано Ботони, намеквайки за бляновете в Будапеща по Велика Унгария от времето на Австро-унгарската империя.

„Разликата с ревизионизма от 20 век е, че този път го интересуват не териториите, а умовете на хората“, добавя историкът.