ОБРАТ! Здравният министър за медицинските хеликоптери: За какво са ни?! Скъпи и излишни!

payimage-589352

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков смята, че да се наемат сега хеликоптери за спешна помощ ще е скъпо и излишно. Това съобщи самият той в събота сутрин по БНТ. Хинков помолил министъра на транспорта Георги Гвоздейков да прекрати договора.

„Още като влязохме в управлението с министър Гвоздейков се договорихме, че това е изключително скъпо и ненужно решение за наем на два хеликоптера. Един летателен час е 18 хил. лв. Самите хеликоптерите ще дойдат без да е оборудвана наземната част, без да имаме готова логистика и всъщност без да имаме толкова спешна нужда да наемем два хеликоптера, докато дойдат нашите“, каза здравният министър.

България се очаква да получи първата си т.нар. въздушна линейка в края на годината или началото на следващата, а хеликоптерите, които трябвало да се вземат под наем не можели дори да извършват полети през нощта, мотивира се още проф. Хинков – „За какво са ни?“

На въпрос дали това е стъпка назад той отговори:

„Да, да, да. Казал съм на министър Гвоздейков, защото това е в неговия ресор да прекъсне тази поръчка, този договор. Не знам какви неустойки ще има, но моето мнение е, че не ни трябва това, ще спестим много пари. Говорим за устойчивост, не можем от днес за утре да изградим спешна въздушна помощ. Това става с цялата инфактруктура, обучение“.

Все пак министърът уточни, че обучението на екипите, както и изграждането на наземните структури за въздушната спешна помощ продължават.

Това е поредно ново развитие в историята с хеликоптерите за спешна помощ в България, която към момента остава единствената държава в ЕС без въздушни линейки. Последно при служебното правителство на няколко пъти военен „Спартан“ влизаше в тази роля, за да транспортира по-бързо спешни случаи от различни места в страната до София.

Попитан за увеличението на здравната вноска не може да става дума и тя няма как да се увеличи преди да се преразпределят средствата в системата по справедлив начин. Той не смята и че трябва да има увеличение на потребителската такса при преглед при личния лекар, каквито искания зачестиха от страна на съсловните организации. „Потребителската такса трябва да бъде символична“, каза още Хинков.

Частните болници се менижират много по-добре, докато при държавните има злоупотреби, има безконтролност, но няма да давам приоритет на частните.

Ще направя всички усилия и всичко възможно за детската болница в „Горна баня“, срещнах се с дружеството за построяването на болницата“, каза още министърът.

„Готов съм да управлявам 6 месеца, но ако управлявам 1 година ще бъде бонус. В новия бюджет има положителна тенденция за увеличаване на парите в извънболничната помощ, пирамидата трябва да се обърне“, отчете той.

Хинков, който е бивш директор на Националния център по обществено здраве, наблегна на нуждата от профилактиката, но идеята за превантивните действия, за да не се разболеем, отсъства от общественото съзнание, смята той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ