Общински лидер разкри сензационно: Фандъкова плати за кампанията на Терзиев-Бонев в аванс…

7 Dni Bulgaria04.07.2023
Йорданка Фандъкова 1

ПП, ДБ и Спаси София се хвалят, че имали екип от няколко стотин души, който готвел програмата им и политиките за София. Това е подчертавано и от кандидатът им за кмет, и от водача на листата – Борис Бонев. Активно пропагандират, че част от коалицията е и Екип за София на арх. Любо Георгиев. Самият Любо Георгиев в средата на 2017г. беше назначен лично от кмета Фандъкова начело на ОП „Софияплан“. Беше му дадена пълна свобода до степен да формулира и спуска към СОС идеи, които противоречаха на вижданията на голяма част от тогавашния СОС. Въпреки това Георгиев беше силно протежиран и налаган като експерт дори с цената на конфликти на екипа на Фандъкова с общински съветници, включително от собствената й група в СОС. С разрешението и закрилата на Фандъкова Любо Георгиев формира екип с цел да събират и анализи данни, за да предложат политики за развитието на града в средносрочен и дългосрочен план. Милиони левове заминаха за такива проучвания, пари от общинския бюджет. Т.нар. „Визия за София“ е творение на този екип и този период. Документът беше гласуван с ясното съзнание, че вътре има много спорни неща, които трудно биха се приложили в София. Беше гласуван с ясното съзнание, че вероятно част от мерките няма да се приложат, защото няма да получат последваща подкрепа. През пролетта на 2021г. се разрази скандал покрай почистването на коритото на р. Искър. Оказа се, че WWF и ОП Софияплан с директор Любо Георгиев са кандидатствали по проект за воден парк – р. Искър. Оказа се, че без санкция на СОС и СО ОП Софияплан са се включили към проекта, като предвидения бюджет-финансиране за експертите на същия този Софияплан възлизаше на около сто хиляди евро. В крайна сметка проектът не се случи след скандалите, както и почистването на коритото на реката…

Последва нов скандал и оставката на Любо Георгиев, която той обяви на 27 юли 2021г., а подаде на 28 октомври 2021г. Поводът беше доклад на Главния архитект за преструктуриране на ОП Софияплан. Така назначеният от Фандъкова експерт стана пръв неин враг и критик. Разбира се, арх. Любо Георгиев и хората му си тръгнаха с цялата информация, данни и анализи, за които софиянци са платили. Сега, подозирам, тези материали, данни и информация ще бъдат ползвани за кампанията на ПП, ДБ и Спаси София. Ето защо те толкова уверено говорят, че имали екип, предложения, идеи за София – разполагат с материали и данни, за които софиянци са платили, но които така и не бяха предоставени на СОС и Столична община. Можем само да гадаем с каква информация си е тръгнал бившият директор на Софияплан и хората около него.На 22 юли 2021г. по мое предложение се прие решение да се направи финансов одит за периода 01.01.2020-30.06.2021г. До момента такъв одит не съм видял, ако въобще е започван, въпреки че има решение на СОС за това.

Защо пиша тези редове – хората трябва да се наясно как и какви хора искат да ви/ни донесат промяна в София. Не може да си получил летящ старт като протежирано от ГЕРБ и лично от Фандъкова назначение, а днес да ми обясняваш, че имало нужда от промяна. Някак си не ми се връзва.

И за финал – ще изискам от Фандъкова въпросния одит, за да видим колко общински пари сме платили за кампанията на Терзиев-Бонев в аванс…

Не промяна, а подмяна, бесен е общинският лидер на ВМРО Карлос Контрера



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ