Акад. Денков пред Politico: Време е да се сложи край на това! Москва няма да дърпа конците

payimage-592666

Крайно време е да се сложи край на този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците. Това казва в интервю за „Политико“ българският премиер акад. Николай Денков.

Запитан за призива си за действие срещу „Възраждане“, той заявява, че в подхода си към руската намеса българските официални лица често са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“.

„Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат“ да гледат встрани, казва Денков. От статията става ясно, че той е дал интервю за „Политико“ в Брюксел миналата седмица. Премиерът заявява още, че публичните му забележки относно „Възраждане“ са били реакция на „лъжите“, използвани „агресивно“ от нея и други промосковски партии, за да „плашат българското население“ с прокремълска пропаганда.

„Те разпространяват [лъжи] чрез социалните медии, за да сплашат населението и да се опитат да използват тази среда, за да извлекат някаква политическа полза“, допълва говорещият тихо бивш химик (така го описват от „Политико“) като отбелязва, че „Възраждане“ е прибягнала до „езика на агресията“ и подстрекателството.

„Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече“, добавя той.

На въпроса дали се опасява, че един легален подход към „Възраждане“ може да има обратен ефект – да позволи на партията да натрупа още повече дивиденти като твърди, че е жертва на прозападна репресия, Денков се усъмнява, че това може да направи реториката на „Възраждане“ по-скандална. „Те и без това го казват“, твърди той.

„Почти съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление, те са жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда“, каза Денков.

„Трябва да обясним на хората какви са ползите от пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО“, добави той, подчертавайки, че този въпрос, според него, „никога не е бил обясняван правилно“ на населението.

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби, която да изкорени агентите на Москва.

Опитите на властите, обаче, срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен и който в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата.

За да преодолее това препятствие, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме „един или два месеца“, казва Денков, „освен ако президентът не промени мнението си, което, според мен, би било съвсем логично за него“.

В статията си изданието отбелязва, че премиерът е изправен пред трудна битка в опитите си да отърве страната си от руското влияние: както самият той признава, не може да се каже колко далеч се простира обхватът на Москва.

Запитан дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя, посочват от „Политико“ в статията.
След кратък размисъл той отговори: „Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ