Ужасен ден за Иван Гешев! Прокурорската колегия на ВСС му видя сметката завинаги

7 Dni Bulgaria05.07.2023
Иван Гешев 7

Единодушно Прокурорската колегия на ВСС реши да не гледа оставката на Иван Гешев, защото от 15 юни той вече не бил прокурор, а и нямало как да се освобождава от длъжност, на която не искал да бъде възстановен.

Пред кадровиците Огнян Дамянов от името на Комисията по атестирането и конкурсите припомни фактите – на 12 юни Иван Гешев е предложен за освобождаване от поста главен прокурор поради уронване на престижа на съдебната власт. На 15 юни е издаден указ на президента. На 16 юни Иван Гешев иска да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура, а на 19 юни обявява, че не иска да бъде преназначен  и това е прието за сведение. На 27 юни Прокурорската колегия е сезирана с ново искане. Огнян Дамянов обясни и, че според Закона за съдебната власт след освобождаване хората, които  са били административни ръководители, се връщат на предишните си места или остават в институцията, която са оглавявали.

Не разбирам каква е дилемата. От 15 юни той не е магистрат в България. Имал е възможност още на 19 юни да обжалва пред ВАС, а не пред социалните мрежи, а и срокът е изтекъл, каза Дамянов.

Не можем да възстановим някого на някаква позиция, ако той не желае, смята и Стефан  Петров. Ако е бил недоволен той е можел в 14-дневен срок да го атакува, добави той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ