Голяма част от България ще бъде засегната, ако Запорожката АЕЦ избухне! В Украйна летят листовки

7 Dni Bulgaria05.07.2023
1

Дни наред се спекулира за атентат срещу АЕЦ в Запорожие и все повече се превръща в реалност, особено ако подредим хронологично случилите се събития.

Предупреждения, листовки, които бяха разпространени преди две седмици „Какво да правим в случай на ядрена катастрофа“, а след това видео се появи по украинската телевизия като своеобразен възпитател и правилник.

Русия предупреждава, че е въпрос на време да настъпи тотална катастрофа. Радиацията обаче е много опасно нещо и всякакви оценки биха били несигурни.

Sky News съобщава, че хората бягат от района около АЕЦ Запорожие, след като взаимните обвинения от руската и украинската страна за планирана атака срещу централата доведоха до паника сред украинците.

Доминик Вогхорн, редактор на раздела за външна политика на Sky News, заявява, че Русия е създала прецедент за подобно събитие, като е взривила язовира Каховка, което Москва иначе отрече.

Повишено безпокойство сред украинците предизвикват руски твърдения, публикувани в блогове, че украинците планират атака срещу електроцентралата. Вагхорн твърди, че именно когато руснаците обвиняват украинците, че готвят нещо, то „самите те го правят, както видяхме с яз. Каховка“.

Наред с твърденията в блогове и коментарите на украинския президент Володимир Зеленски за „възможни експлозиви“, видени на покрива, се казва, че руски ядрен съветник е казал, че се очаква украинска атака срещу централата през нощта на 5 юли.

„Това доведе до тревога. Това доведе до внезапно напускане на страната на определен брой украинци. Виждаме опашки на граничния пункт с Молдова, които се простират на около 3,2 километра и каквито не сме виждали от месеци“, каза редакторът на Sky News.

Съобщава се в британски телевизионни източници, че някои от руските войници са се изтеглили от АЕЦ Запорожие през последните дни.

Припомняме аварията от АЕЦ „Чернобил“:

На 26 април 1986 г. в 1:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Светът става свидетел на най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души са принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

При експлозията загиват двама души, но инцидентът нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат в следващите години.

Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г. Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 000 са се оказали фатални.

През 2011 г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил варира около 25 000. Това е шест пъти над прогнозата на ООН, а според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 000 европейци до 2065 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ