Ето го новия дядо Еконтий в кабинета на Денков! Министър си има самолет и империя от фирми

7 Dni Bulgaria12.07.2023
payimage-591120

Новият министър на транспорта Георги Гвоздейков е горд собственик на частен самолет. Политикът от ПП от малък имал страст към летателните машини и още в детството си сглобявал макети от хартия и дърво. Преди около 5 години обаче решил, че иска да създаде реален и използваем двуместен самолет, който да се задвижва от електрически двигател. Амбициозния и скъп проект той показва стъпка по стъпка в социалните си мрежи, но макар да строи машината от 2019 г. насам, все още не е споделял дали е летял с нея.

Роденият в Твърдица предприемач има страст към високите скорости и е почитател на ралитата. Детската му мечта не била да седи в министерско кресло, а да бъде автомобилен състезател. Гвоздейков успява да се реализира като рали шампион и повече от 14 години се състезавал по пистите. През 2011 г. окончателно сложил край на спортната си кариера и се отдал на авиацията. Оказва се, че шефът на транспортното ведомство е колега на президента Румен Радев. Той също е завършил ВВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, но с гражданска специалност и по образование е инженер по авиационна техника и технологии. Депутатът няма лиценз за пилот, но ще му се наложи да се сдобие с такъв, ако иска да пилотира лично собствения си самолет.
Летателните машини обаче не са просто хоби за Гвоздейков, а и доходоносен бизнес. Досущ като предшественика си в транспортното министерство от правителството на Кирил Петков – Николай Събев, новият шеф на ведомството също може да се похвали с империя от фирми. Една от тях се занимава именно с разработка и производство на авиационна техника и технологии, прототипиране на високоскоростни транспортни средства, дизайн и производство на състезателни автомобили, пише вестник „Ретро“.

Друга негова фирма, която в момента е в ликвидация, е предлагала полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата с цел бързо транспортиране чрез превозване на медицински персонал или медицински доставки.
47-годишният Гвоздейков е астрален близнак на Симеон Сакскобургготски, с когото са родени на една и съща дата – 16 юни. Новият транспортен министър, който е увлечен по мъжките и адреналинови хобита, е баща на две дъщери, които никак не проявявали интерес към заниманията му. По-голямата Катрин миналата година завършила Втора немска гимназия в София и следвала за правист. По-малката ѝ сестра Мария е все още ученичка. За майка им Гвоздейков не обелва и дума и не споменава дали е женен или ерген. В декларацията му пред КПКОНПИ липсват както имоти на негово име, така и декларирани доходи на половинка, което издава, че вероятно няма жена до себе си.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ