Дончев критикува Асен: За 16г. това не се е случвало! 8 млрд. висят, не пускайте министрите в отпуска

payimage-577901

Единствената загуба за 2022 г. е от фондовете за средствата за териториални планове, които бяха в размер на 97 милиона евро. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев пред депутати от Комисията по въпросите на Европейския съюз в парламента относно напредъка на програмите, съфинансирани със средствата на ЕС, Националния план за възстановяване и устойчивост на България и управление на риска от загуба на европейски средства днес.

Василев беше попитан от депутата Галя Желязкова от ГЕРБ-СДС каква е загубата на средства за миналата година по програми, съфинансирани от ЕС.

По думите му във ВИК сектора също има загуба, но тя е включена в справката за тази година. Според него по тези планове не е свършена работа „за една стотинка“, нито е говорено с хората в регионите, нито е направена необходимата стратегия за развитие на тези региони за усвояване на средства. Той обясни, че срещите и дискусиите с кметовете по места са започнали и ще приключат в края на август 2023 г. и идейните проекти ще бъдат завършени и приети до края на годината.

Средствата по програмите, които трябва да бъдат разпределени до края на годината, са 552 милиона евро, каза още Василев. Сумите са разбити в различни отрасли и трябва да се направи инвентаризация кои проекти са рискови и къде има заместващи проекти, които могат да бъдат използвани, предава БТА.

Относно парите по нови програми има риск в сектор „Земеделие“, защото директните плащания на площ са започнали през май т.г., което поставя под риск всички плащания към земеделците. Затова започнахме експресна работа, за да гарантираме изплащането на средства“, каза министърът. Според него има риск и за изплащане на средства за малки проекти, като общият размер е на стойност 50 милиона евро.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС посочи, че 16 години България не е губила средства от Европейския съюз, освен „скандалните 2 милиона евро за рибарски дейности, което се превърна в огромен медиен и обществен скандал“. А вие с такава лекота съобщавате за милиони загуби, но това е пагубно, защото ЕС не ни прави отстъпка за размера на годишните ни вноски. Тези ваши справки са плашещи, коментира той. Според Дончев държавата е на авариен режим и губи огромни средства. „Премиерът трябва да забрани на министрите да излизат в отпуск и да мобилизират системите да работят. Как ще редуцирате загубите Вие, като министър на финансите?“, попита депутатът.

„Повече от неусвоените средства ме притесняват средствата заради лошо направени поръчки, като например за ВИК дружествата, които толерират един ВИК изпълнител и дисквалифицират другите заради неконкурентен принцип, които трябва да бъдат извадени от бюджета и загубата е почти половин милиард лева“, отговори Василев.

Цветан Енчев от ДПС каза, че лесно би могъл да бъде избегнат моделът на един кандидат участник за поръчки чрез облекчаване на процедурата. Общините изпускат поръчки заради липса на професионален капацитет, но вашите министерски структури трябва също да си вършат работата своевременно, каза той.

„Всички контролиращи структури на държавата е редно да се обединят в един съвет, за да се уточнят методиките, ние ги събрахме веднъж, пак ще съберем всички титуляри, за да изработят методика и да изчистят неяснотите, след като се избере шеф на Сметната палата“, обеща Асен Василев. Той предложи и въвеждането на типови договори и типова тръжна документация, за да се облекчат всички заинтересовани страни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ