Биков контра на Асен: Културата явно не ти е ценност! Включи я в бюджета преди да я ползваш за имиджа

тома биков

„Не вярвам, че културата е ценност за Асен Василев, след като вече две години отказва да увеличи доходите на работещите в сценичните изкуства, музейните работници и библиотекарите. Днес на бюджетна комисия той се обяви против това, 30 милиона от бюджета на Министерството на културата да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, библиотеките, читалищата и сценичните изкуства“. Това написа депутатът от ГЕРБ Тома Биков в профила си във Фейсбук.

„Тези пари и без това са крайно недостатъчни, но той искаше да отидат за любимите му проекти. Въпреки него и благодарение на парламента, както се случи при приемането на бюджета за 2022 година, тези пари ще отидат там, където им е мястото“, увери той.

„През 2022 година 12 милиона бяха пренасочени от проекти към увеличаване на стандарта на музеите, въпреки съпротивата на финансовия министър. В същото време 30 милиона бяха раздадени на калпак за един месец от фонд „Култура“. Част от тези пари бяха абсолютно пропиляни за глупави проекти, които нямат нищо общо с културата. Още от сега ще кажа, че ако следващата година парите за култура и за обществени медии не бъдат увеличени с 300 милиона лева, то всички приказки за 24 май и важността на духовността, които бяха изговорени от ПП -ДБ през последните дни са били лицемерие. Предлагам преди да впишем културата в Конституцията и да я ползваме, за да си лъскаме имиджа, да я включим в бюджета. За да се случи това не се искат 160 гласа, а само 121 и премиер и министър на финансите, които имат отношение към темата“, категоричен беше Биков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ