Иззеха 6 кила златни бужата от търговци, пунтирали известни марки

zlato

Районна прокуратура-Пазарджик наблюдава 9 досъдебни производства, образувани за престъпления против интелектуалната собственост по смисъла на чл. 172б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 1 август 2023 г. под ръководството на Районна прокуратура-Пазарджик е била проведена специализирана полицейска операция, в която са участвали служители на Териториалната дирекция на ДАНС – гр. Пазарджик и ОД на МВР-Пазарджик. В условията на неотложност са били извършени процесуално-следствени действия – претърсвания и изземвания в девет търговски обекта – златарски магазини, намиращи се на територията на гр. Пазарджик (централна градска част и кв. „Изток“).

При акцията са били иззети над 6 килограма изделия от благороден метал, предлагани като златни бижута, гравирани със знаци на известни търговски марки. Установено е, че търговците са използвали в  търговската си дейност без правно основание марките – обект на тези изключителни права.

Иззетите изделия са гривни, синджири, пръстени, обици и др. украшения, които са били изложени на витрините на магазините и в помещенията.  По досъдебните производства се извършват процесуално- следствени действия – разпити на свидетели, предстои да бъде назначена и изготвена ювелирна експертиза, която да установи дали иззетите вещи са от благороден метал, както и съдебно-маркова експертиза, която ще даде заключение дали маркировките върху артикулите са идентични или сходни с обекти на регистрирани търговски марки.

Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура-Пазарджик. По закон предвиденото наказание за горепосоченото престъпление е лишаване от свобода от 1 до 6  години и глоба до 10 000 лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ