Пловдив се поклони пред героите от Илинденско-Преображенското въстание

ilinden-plovdiv

За трета година като част от културния календар на община Пловдив, на днешната дата 2 август бе почетена паметта на героите и подвига на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Тази година се навършват 120 години от събитията от 2 август 1903 година. Общоградското честване по този повод се състоя пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борби и войните за България, който се намира се в район „Южен“, в градинката срещу старите хали.  Официалната церемония включваше тържествено слово, полагане на венци и цветя и едноминутно мълчание с падане на колене в памет на загиналите. Участие взеха военен духов оркестър, представително формирование от  Гарнизон  Пловдив – почетна рота и венценосци и комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет от полковник Иван  Райков – заместник-командир на „Съвместното командване на специалните операции“. Сред присъстващите, уважили събитието бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник областният управител Атанас Ташков, заместник-кметовете Тодор Чонов и Георги Титюков, множество общински съветници, Славчо Атанасов – кмет на Пловдив в мандат 2007-2011,  съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, представители на общинската и районните администрации, граждани и медии.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев, който в краткото си въведение припомни, че в историята на всеки един народ има определени личности, които остават такава трайна следа, че споменът за тях остава вечен.

Българската история не прави изключение.  Само трябва да споменем Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Хаджи Димитър, Владимир Вазов и много още, за да видим как делата на даден човек постигат онова, което поколения алхимици са търсили – тайната на безсмъртието. Има обаче и една особена категория хора, чиято история е забулена в тайна, за които се знае малко или това, което се знае е изпълнено с противоречия. Същевременно народът ги е увековечил в своите песни и стихотворения и като че ли съвкупното му съзнание знае за тях повече от обикновения човек. Илинденско-Преображенското въстание е пълно с такива примери. Такива са имената на Миле Попйорданов, Мамин Колю. Никола (Кольо) Коев Николов, Питу Гули, Донка Ушлинова…Към тези героични личности можем да добавим още хиляди мъже и жени, млади и стари, образовани и неуки“, припомни още Симеон Алексиев.

Тържественото слово по повод 120-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание, избухнало на 2 август 1903 г. произнесе Красимир Каракачанов – почетен председател на ВМРО и бивш вицепремиер и министър на отбраната на Република България.

Тези хора направиха една епопея – 30 хил. въстаници срещу 350-хилядна турска армия и башибозук се сражаваха от 20 юли (по стар стил) Илинден , та чак до края на октомври! Тези хора написаха  славна история, която не трябва да се забравя и да се покрива с нови идеологически мъгли. Те написаха история, която следва да познаваме, уважаваме и да се учим от нея. Връщайки се в българската история, четейки страниците на въстанието, на войните за национално обединение и освобождение, трябва да се знае едно: „Нищо не се полага даром и никой никога на никого не е дал нищо даром“. Много хора тогава са се поздравявали с „Христос възкресе“, защото за тях това е бил Великден. Нека и ние да кажем честит празник и вечна слава на героите!“, каза в словото си Красимир Каракачанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ